Ensimmäistä LRA-johtajaa kuullaan kansainvälisessä rikostuomioistuimessa
Ugandalaisen Herran vastarinta-armeijan johtohahmoa, entistä lapsisotilasta Dominic Ongwenia halutaan syyttää kymmenistä sotarikoksista.
Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa Haagissa on aloitettu kuuleminen pahamaineisen ugandalaisen sissijärjestön, Herran vastarinta-armeijan (LRA) johtoon kuuluvan Dominic Ongwenin sotarikoksista.
Eilen torstaina alkaneessa, noin viikon mittaisessa istunnossa ei ole vielä kyse oikeudenkäynnistä, vaan tarkoituksena on päättää siitä, onko syyttäjillä riittävästi todisteita Ongwenin rikoksista oikeudenkäyntiä varten. Tapausta pidetään merkittävänä, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta, kun LRA:n johtoa on saatu oikeuden eteen. Liikkeen varsinainen johtaja Joseph Kony on yhä kadoksissa. Ongwen itse antautui Yhdysvaltain joukoille viime vuonna, ja hän on ainoa kiinni saatu liikkeen johtohahmo.
Vuonna 1986 hyökkäyksensä aloittanut LRA taisteli alun perin hallitusta vastaan Pohjois-Ugandassa. Se on väittänyt taistelevansa paikallisen etnisen ryhmän, acholien, puolesta mutta myös tavoittelevansa kymmenen käskyn mukaista yhteiskuntaa. Ryhmä on siepannut kymmeniä tuhansia lapsia sotilaiksi ja seksiorjiksi ja tappanut jopa yli 100 000 siviiliä. Ugandan lisäksi ryhmä on tehnyt hyökkäyksiä Kongossa, Etelä-Sudanissa ja Keski-Afrikan tasavallassa.
Ongwenia vastassa on 70 syytettä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Ugandassa. Alun perin häntä syytettiin vuonna 2004 tehdystä hyökkäyksestä pakolaisleiriin, mutta viime syksynä syyttäjä laajensi syytteet koskemaan myös hyökkäyksiä kolmelle muulle leirille. Guardian-lehden tietojen mukaan hyökkäyksissä kuoli yli 130 ihmistä. Murhien lisäksi syytelistalla on muun muassa raiskauksia, kidutusta, orjuuttamista ja lapsisotilaiden ottamista.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch toivoo, että syytteitä laajennettaisiin koskemaan myös Ugandan naapurimaita koskevia julmuuksia. Esimerkiksi joulukuussa 2009 Ongwenin joukkojen uskotaan syyllistyneen ainakin 345 siviilin murhaan Kongossa.
Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestöjen kattojärjestön FIDH:n mukaan yli 2 000 uhrille on annettu oikeus osallistua Ongwenin kuulemiseen.
Ongwenin itsensä kerrotaan joutuneen lapsena LRA:n sieppaamaksi. Häntä syytetään kuitenkin aikuisena tehdyistä teoista. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lapsisotilaaksi joutumisella voi kuitenkin olla lieventävä vaikutus mahdollisessa tuomiossa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia