Eriarvoisuus kasvaa lapsikuolleisuudessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eriarvoisuus kasvaa lapsikuolleisuudessa

Etninen tausta, asuinpaikka ja tulotaso vaikuttavat ratkaisevasti siihen, selviääkö lapsi hengissä viidenteen syntymäpäiväänsä, käy ilmi Pelastakaa Lasten raportista.

Etninen tausta, perheen sosioekonominen asema sekä se, asuuko maaseudulla vai kaupungissa, vaikuttavat ratkaisevasti siihen, selviääkö lapsi hengissä viidenteen syntymäpäiväänsä, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön tuoreesta raportista (pdf).

Raportin mukaan vaikka lapsikuolleisuus sinänsä on lähes puolittunut sitten vuoden 1990, hyvä kehitys peittää alleen vakavia eriarvoisuuksia niin maiden sisällä kuin välilläkin.

Raportissa käsitellään 87:ää matalan tulotason ja keskitulotason maata. Niistä yli 75 prosentissa eriarvoisuus lapsikuolleisuudessa on pahentunut.

Esimerkiksi Nigerissä heikoimmin pärjäävällä alueella lapsen todennäköisyys kuolla alle 5-vuotiaana on lähes viisi kertaa suurempi kuin parhaalla alueella. Vietnamissa etniseen kinh-ryhmään kuuluvat lapset kuolevat 3,5 kertaa todennäköisemmin kuin muihin ryhmiin kuuluvat.

Indonesiassa taas köyhimpään 40 prosenttiin kuuluva lapsi kuolee lähes 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin rikkaimpaan kymmenykseen kuuluva. Epätasa-arvo on maassa kaksinkertaistunut vuodesta 2002, raportissa kerrotaan.

Esimerkiksi Ruandassa, Malawissa, Meksikossa ja Bangladeshissa lapsikuolleisuus on sen sijaan vähentynyt nopeasti ja tasaisesti.

Pelastakaa Lapset kutsuu eriarvoisuutta "syntymän arpajaisiksi".

"On häpeällistä, että niin monen lapsen eloonjääminen riippuu siitä, missä päin maailmaa hän syntyy. Lapsen oikeus elämään ei saa riippua siitä, onko hänellä onnea syntyä hyvin toimeentulevaan perheeseen, jolla on varaa kustantaa lapselle hyvä terveydenhuolto", sanoo Sanna Vesikansa, Suomen Pelastakaa Lasten vaikuttamistyön neuvonantaja.

Keskimäärin maailmassa kuolee 46 alle 5-vuotiasta tuhannesta. Lapsia kuolee päivittäin 17 000 vähemmän kuin vuonna 1990.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia