EU ei päässyt sopuun Kanadan öljyhiekasta
Päästöarvojen nostaminen tekisi öljyhiekan tuonnin Eurooppaan kannattamattomaksi.
Kiista Kanadan öljyhiekasta valmistetun liikennepolttoaineen kohtelusta Euroopan markkinoilla pitkittyy, sillä EU:n jäsenmaat eivät päässeet sopuun päästöarvojen nostamisesta.
Äänestyksessä maiden oli tarkoitus päättää, määritelläänkö öljyhiekasta valmistettu polttoaine niin saastuttavaksi, että sen tuominen Eurooppaan muuttuisi kannattamattomaksi.
Muun muassa Suomi, Ruotsi ja Tanska äänestivät öljyhiekan todellisten päästöjen huomioimisen puolesta, mutta maailman suurimpien öljy-yhtiöiden BP:n ja Shellin kotimaat Iso-Britannia ja Hollanti jättivät äänestämättä.
Öljyhiekan suosio on kasvanut viime vuosina öljyn kysynnän kasvaessa nopeammin kuin sen tuotanto. Kanada on maailman suurin öljyhiekan tuottaja, ja sen öljyhiekkakaivokset ovat Saudi-Arabian jälkeen maailman suurin fossiilisia polttoaineita tuottava alue.
Öljyhiekka tuottaa huomattavasti enemmän kasvihuonekaasuja kuin perinteinen raakaöljy. Se myös saastuttaa ilman ja veden kaivosalueilla erityisesti Kanadan Albertassa, jossa laajoja erämaa-alueita on valjastettu öljy-yhtiöiden kaivostoiminnan käyttöön.
"Korkeapäästöiset polttoaineenlähteet, kuten öljyhiekka, pitää joko puhdistaa tai pitää poissa Euroopasta. Ne ovat likaisin liikennepolttoaineen lähde ja heikentävät Euroopan kykyä saavuttaa ilmastotavoitteensa", sanoo Maan ystävien Darek Urbaniak The Guardianin haastattelussa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia