EU kovistelee Valko-Venäjää työläisten oikeuksista
Euroopan komissio on päättänyt tutkia, loukkaako Valko-Venäjä työntekijöiden perusoikeuksia, kuten kansainväliset ammattijärjestöt väittävät. Niiden mukaan presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallitus on vuosikausien ajan estänyt ammattiliittojen rekisteröitymisen, rajoittanut edunvalvontaa sekä ahdistellut liikkeen johtajia ja aktiivisia jäseniä.
Ay-liikkeen mukaan presidentti Aljaksandr Lukashenkan hallitus on vuosikausien ajan estänyt ammattiliittojen rekisteröitymisen, rajoittanut edunvalvontaa sekä ahdistellut liikkeen johtajia ja aktiivisia jäseniä.
Syytöslistalta löytyvät myös työntekijöiden uhkailu ja laittomat erottamiset sekä yhdistymisvapauden loukkaaminen.
EU sai tiedot Vapaiden ammattijärjestöjen kansainväliseltä liitolta (Vakl) ja muilta Euroopan ja maailman laajuisilta ay-järjestöiltä. Järjestöt iloitsevat siitä, että komissio on lopulta päättänyt tutkia Valko-Venäjän tilanteen, josta ne ovat valittaneet jo pitkään.
"On kansainvälisen yhteisön velvollisuus käyttää kaikkia hallussaan olevia keinoja painottaakseen Valko-Venäjän presidentille ja hallitukselle, että heidän on kunnioitettava perustavia periaatteita ja arvoja, joihin ihmis- ja ammattiyhdistysoikeudet kuuluvat", Vaklin edustaja Barbara Kwateng sanoo.
EU uhkaa Valko-Venäjää kaupan suosituimmuusaseman (GSP) tilapäisellä menetyksellä. Se merkitsisi köyhille maille myönnetyn tullivapauden tai -helpotusten loppumista ja Valko-Venäjän vientitulojen tuntuvaa kaventumista.
EU käyttää GSP-kohtelua sekä keppinä että porkkanana. Samalla, kun Valko-Venäjää piiskataan, Sri Lanka saa uusia GSP-etuja kahdeksi vuodeksi. Maata kannustetaan jatkamaan hyvällä alulla olevaa keskeisten työelämän oikeuksien takaamista.
"Tutkimuksemme ovat osoittaneet, että maa etenee hyvin kohti (Kansainvälisen työjärjestön) ILO:n määrittelemien työelämän perusoikeuksien toteuttamista, joskin tilannetta on seurattava tarkoin", EU:n ulkomaankaupan komissaari Pascal Lamy sanoo.
ILO:n ydinsäännöstö kieltää pakkotyön teettämisen, lapsityövoiman käytön ja työsyrjinnän ja edellyttää työntekijöiden järjestäytymisvapautta.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia