EU lievensi Syyriaa koskevia vientikieltoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU lievensi Syyriaa koskevia vientikieltoja

Unionin ulkoministerit ovat antaneet luvan ei-tappavien tuotteiden viennille Syyriaan siviilien suojelemiseksi.

EU-komissio on muuttanut periaatteitaan Syyrian hallinnon vastaisten joukkojen tukemisessa Iso-Britannian hallituksen ehdotuksesta. Uuden linjauksen mukaan EU-mailla on mahdollisuus tarjota aseetonta avustusta ja teknistä tukea siviilien suojelemiseksi. Myös suojavarusteiden toimittaminen kapinallisille sallitaan.

Ulkoministerit päättivät viime viikkoisessa tapaamisessaan myös uusia kaikki maata vastaan asetetut pakotteet, kuten öljynostokiellon Syyriasta.

Alkuvuoden aikana Iso-Britannian ja EU-komission välillä on ollut tiukkaa vääntöä Syyrialle asetetun aseiden vientikiellon lieventämisestä. Iso-Britannia on ehdottanut aseiden toimittamista Bashar al-Assadin vastaisille ryhmille, mutta muut EU-maat ovat olleet sitä vastaan peläten levottomuuksien vain kiihtyvän jos aseita toimitetaan maahan lisää. Myös kansalaisjärjestöt ovat olleet tiukasti asevientikiellon purkamista vastaan.

YK:n komission tutkimuksen mukaan taistelevat osapuolet ovat yhä välinpitämättömämpiä humanitaariselle kärsimykselle ja väkivaltaisuudet ovat vain kasvaneet.

Hallituksen joukot ja kapinallisjoukot ovat kansainvälisen tutkimuskomission raportin mukaan (pdf) syyllistyneet siviilien joukkomurhiin, kidutukseen ja raiskauksiin. Myös lasten oikeuksia on rikottu. Hallituksen joukkojen väkivaltaisuudet ovat komission mukaan kuitenkin olleet laajempia kapinallisiin verrattuina.

Arviolta kymmeniä tuhansia ihmisiä on kuollut Syyrian konfliktin aikana. YK:n mukaan arviolta yli 800 000 syyrialaista on hakenut turvaa naapurimaista.

Myös Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on toistaiseksi evännyt aseellisen avun Syyriaan Pentagonin ja CIA:n suositusten vastaisesti.

Qatarin valtio, yksi Syyrian kapinallisten päätukijoista, on kritisoinut EU:n asekiellon jatkamista ja ennustaa konfliktin vain pidentyvän jos kapinallisjoukot eivät saa enemmän aseellista tukea.

Raportin tehnyt komissio luovuttaa maaliskuussa YK:n ihmisoikeusvaltuutetulle salaisen listan sotarikoksista epäillyistä. Komissio haluaa Syyrian rikokset vietävän kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia