Uutiset EU:n ulko-, turvallisuus- ja kehityspolitiikka
EU pihtaa teknologiaosaamistaan
Maailman innovaatiojohtajalla olisi rahkeita viedä osaamista kehitysmaihin, mutta lobbareiden ääni on edelleen liian vahvoilla, sanoo ajatushautomo.
Euroopan maiden ajama immateriaalioikeuksia vahvistava politiikka hidastaa teknologiansiirtoa kehitysmaihin, kritisoidaan ajatushautomo Center for Global Developmentin tuoreessa tutkimuksessa.
Teknologiansiirrolla tarkoitetaan monimutkaisten tuotanto- ja tutkimusmenetelmien jakamista valtioiden, yritysten tai instituutioiden kesken.
Tutkimuksen mukaan EU-tasolla tehdyt poliittiset linjaukset ovat heikentäneet sitoutumista teknologiansiirtoon kehitysmaihin tarkastelun kohteena olleissa 21 eurooppalaisvaltiossa vuodesta 2003 lähtien, ja maat ovat jääneet selvästi jälkeen Yhdysvalloista, Japanista ja Australiasta.
Kompastuskivenä ovat toimineet myös lukuisiin kehitysmaiden ja kehittyneiden teollisuusmaiden vapaakauppasopimuksiin liitetyt immateriaalioikeuksia vahvistavat lausekkeet, jotka pidentävät patenttien voimassaoloaikaa ja estävät siten uusien teknologioiden vapautumista julkiseen käyttöön, raportissa todetaan.
Suuntaus on raportin mukaan valitettava, sillä Eurooppa on kansainvälinen innovaatiojohtaja, jolla olisi mahdollisuuksia tehdä paljon enemmän vaurautensa, tuotantokapasiteettinsa ja vahvan hallintonsa ansiosta.
Raportin laatimiseen osallistunut taloustieteen professori Walter Park kritisoi SciDevNet-sivuston haastattelussa EU:n lainsäätäjien kuitenkin kuuntelevan mieluummin immateriaalioikeuksien haltijoiden vahvaa lobbausta.
Teknologiansiirron vahvistamiseksi raportin laatijat suosittelevat julkisrahoitteisen tutkimuksen kohdistamista kehitysmaita hyödyttäville alueille kuten lääkkeisiin ja ravitsemukseen sekä tiukkojen immateriaalioikeuslakien höllentämistä.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia