Europarlamentti hyväksyi kantansa odotettuun yritysvastuudirektiiviin – Nyt alkavat neuvottelut laista, joka velvoittaisi yritykset huolehtimaan ihmisoikeuksista ja ympäristöstä
Europarlamentti on hyväksynyt pelättyä kunnianhimoisemman kannan yritysvastuudirektiiviin. Tavoitteena on, että direktiivi saadaan säädettyä ennen ensi vuoden eurovaaleja.
Euroopan parlamentin rakennus Brysselissä. Kuva: Jorge Franganillo / CC BY 2.0.
Euroopan parlamentti hyväksyi eilen täysistunnossaan kantansa uuteen direktiiviin, jonka mukaan yritysten on huomioitava toiminnassaan ihmisoikeus- ja ympäristökysymykset.
Kantaa on odotettu pitkään, sillä toteutuessaan lainsäädäntö vaatisi yrityksiä torjumaan aktiivisesti vaikkapa lapsityövoiman käyttöä tuotantoketjussaan. Epäonnistuminen voisi johtaa korvausvelvollisuuteen.
Euroopan komissio ja neuvosto ovat päättäneet kantansa direktiiviin jo aiemmin, ja sitä, millaiseksi parlamentin kanta muodostuu, on pidetty erityisen tärkeänä.
Lain puolesta lobanneet kansalaisjärjestöt olivat vielä tällä viikolla huolissaan esityksen läpimenosta, sillä osa Euroopan kansanpuolueen ryhmästä yritti viime hetkellä heikentää sitä. Yritys kuitenkin epäonnistui, ja kanta hyväksyttiin äänin 366–225 (38 tyhjää).
Nyt järjestöt ovat varovaisen tyytyväisiä.
”Parlamentin tänään hyväksytty kanta puuttuu komission alkuperäisen esityksen heikkouksiin ja palauttaa kunnianhimoa yritysvastuudirektiiviin”, kehuu Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti tiedotteessa.
Parlamentti haluaa muun muassa laajentaa direktiivin soveltamisalaa koskemaan suuria yrityksiä toimialasta riippumatta. Esimerkiksi finanssisektori olisi mukana, toisin kuin neuvoston kannassa.
Toisaalta kyseessä on silti poliittinen kompromissi, sillä parlamentti jätti esimerkiksi käyttämättä mahdollisuuden säätää todistustaakan reilusta jakautumisesta eikä kuunnellut kaikkia oman ympäristövaliokuntansa suosituksia, Finnwatch toteaa.
Parlamentin kannan mukaan käytännössä direktiivi koskisi EU:ssa toimivia yrityksiä, joilla on yli 250 työntekijää ja joiden liikevaihto on yli 40 miljoonaa euroa, sekä emoyhtiöitä, joilla on yli 500 työntekijää ja joiden liikevaihto on yli 150 miljoonaa euroa. Myös EU:n ulkopuoliset yritykset kuuluisivat tietyin ehdoin sääntelyn piiriin.
Seuraavaksi direktiivi etenee kolmikantaneuvotteluihin, joissa sen sisältö viimeistellään sovittamalla komission, jäsenmaiden ja parlamentin kannat yhteen. Ne käynnistyvät ensi viikolla. Toiveissa on, että direktiivi saadaan säädettyä ennen ensi vuoden eurovaaleja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia