"Filippiiniläisnaisten tulisi taistella eroon halvan työvoiman leimastaan"
Filippiiniläiset ovat maailman yleisintä maahanmuuttajatyövoimaa, noin kymmenen prosenttia kaikista filippiiniläistä päätyy työhön ulkomaille. Koulutuksen vähyys ja maine kodinhoitajana on tehnyt ulkomailla elävistä filippiiniläisistä naisista aliarvostettuja työmarkkinoilla.
Filippiiniläiset ovat maailman yleisintä maahanmuuttajatyövoimaa. Monet heistä tekevät työtä kodinhoitajina tai "viihdetyöläisinä" ilman työlupaa tai kohdemaan kansalaisuutta. Koulutuksen vähyys ja maine kodinhoitajana on tehnyt ulkomailla elävistä filippiiniläisistä naisista aliarvostettuja työmarkkinoilla. He näyttäytyvät ennemminkin uhreina kuin aktiivisina toimijoina, sanoo Euroopan filippiiniläisnaisten verkoston aktiivi Malu Padila.
YK:n mukaan jopa kolme prosenttia maailman ihmisistä on maahanmuuttajataustaisia. Arviolta puolet maahanmuuttajatyövoimasta on naisia. Yhä useampi maahanmuuttaja päätyy laittomaksi työvoimaksi kohdemaahan, lähtömaan työllistymistilanteen ollessa heikko. Myös kohdemaan kiristynyt maahanmuuttajapolitiikka lisää laittoman työvoiman määrää. Työvoiman vapaata liikkuvuutta rajoittaa muun muassa terrorismin torjuntana perusteltu tiukennettu valvonta, kertoo singaporelainen maahanmuuttajien asemaan erikoistunut Sinapsan Samydorai.
30–40 prosenttia Aasiassa työskentelevistä maahanmuuttajista oleilee kohdemaassaan laittomasti. Syrjittynä ryhmänä maahanmuuttajat jäävät usein ilman työntekijän oikeuksia, ja he päätyvät siksi usein alipalkattuihin tehtäviin, tai pahimmassa tapauksessa pakkotyöhön.
Filippiiniläiset ovat maailman yleisintä maahanmuuttajatyövoimaa. Noin kymmenen prosenttia kaikista filippiiniläistä päätyy työhön ulkomaille. Vuonna 2004 jopa 704 000 saaristovaltion asukasta lähti etsimään työtä muualta. Heistä kaksi kolmasosaa oli naisia, jotka päätyivät useimmiten kodinhoidon pariin.
Yksityisenä, kodin piiriin kuuluvana toimintana pidettyyn kodinhoitotyöhön eivät välttämättä päde samat säännöt kuin muuhun työhön, kertoo Hollannissa asuva filippiiniläisnaisten asiaa ajava Malu Padilla. Työpäivät ovat usein pitkiä, korvauksen jäädessä vaatimattomaksi. Laitonta työntekijää uhkaa myös riippuvuus työnantajasta. "Väkivaltaisestakaan työsuhteesta ei voida luopua rikolliseksi leimautumisen pelossa."
Maahanmuuttajien töitä leimaa lisäksi arvostuksen puute. Kun ihminen tekee vuosikausia aliarvostettua työtä, hänelle jää helposti psykologisia arpia ja hän lakkaa uskomasta omiin kykyihinsä, kertoo Padilla. "Jos kodinhoidon piirissä työskenteleville kouluttamattomille filippiiniläisnaisille ei osoiteta arvostusta, voi heidän itseluottamuksensa ja usko omiin kykyihin helposti murentua." Filippiiniläisnaisten pitää olla aktiivisia toimijoita, jotka kykenevät auttamaan itse itsensä ulos epävarmasta tilanteesta, hän painottaa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia