Gaddafin poika lupasi uudistuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gaddafin poika lupasi uudistuksia

Saif al-Islamin mukaan Libyassa pitäisi toteuttaa mm. lehdistönvapaus ja riippumattomat tuomioistuimet.

Libyan johtajan Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam Gaddafi kehotti maanantai-iltana pitämässään puheessa kansalaisia valmistelemaan uutta, uudistuksia sisältävää perustuslakia.

Saif puhui Libyan toiseksi suurimmassa kaupungissa Benghazissa 40 000 hengen yleisölle. Puhe välitettiin suorana lähetyksenä maan valtiollisessa televisiossa. Aika hyvin mieheltä, jolla ei ole mitään virallista asemaa Libyan johdossa.

Libyalla ei ole lainkaan perustuslakia, vaan sitä hallitaan suoraa demokratiaa korostavien kansankomiteoiden kautta. Käytännössä valta on tiukasti Muammar Gaddafin käsissä, mutta hänelläkään ei ole muodollista asemaa. Gaddafiin viitataan yleensä "Johtajana" tai "Opastajana".

Uudistuksia ja
unaisia linjoja


Saif on ennenkin esiintynyt uudistusajatusten äänitorvena. Vuosi sitten hän piti vielä rajumman, tabuja rikkovan puheen. Hän sanoi, ettei Libyan järjestelmän kulmakivi, "kansan valta", tosiasiassa toimi. Hän syytti "byrokraattien mafiaa" uudistusten vastustamisesta, vaati hallintoon läpinäkyvyyttä ja korruption kitkemistä.

Nyt Saif muotoili sanansa varovaisemmin. Hänen mukaansa Libyan järjestelmä on "periaatteessa hyvä", mutta kärsii "tietyistä puutteista". Nykyistä järjestelmää on parannettava ja tehtävä se tehokkaammaksi.

Saif varoi nyt mollaamasta kansankomiteoita, mutta kehotti laajentamaan poliittista keskustelua niiden ulkopuolelle.

Samalla Saif rajasi etukäteen keskustelua. "Punaisia linjoja", joita ei saa ylittää, ovat islamin uskonto ja islamilainen laki, Libyan alueellinen yhtenäisyys, vakaus ja turvallisuus sekä - Muammar Gaddafin asema.

Näissä puitteissa Saif kehotti luomaan "sarjan lakeja, joita voimme kutsua perustuslaiksi, yhteiskuntasopimukseksi tai joksikin muuksi". Niihin on sisällyttävä riippumaton keskuspankki, itsenäiset tuomioistuimet, vapaat tiedotusvälineet ja vapaa kansalaisyhteiskunta.

Saif vahvistaisi myös pääministerin asemaa niin, että tämä saisi valita ministerinsä. Nyt ministerit asetetaan kansankomiteoissa.

Gaddafin puhetta
dotellaan


Nyt tarkkailijat odottavat, että Muammar Gaddafi itse pitää vuosittaisen vallankumouksen vuosipäivän puheensa 1. syyskuuta. Saattaa kuitenkin hyvin olla, ettei hän viittaa mitenkään Saifin peräänkuuluttamiin uudistuksiin. Ainakin vuosi sitten Gaddafi piti pari viikkoa Saifin rajun puheen jälkeen varsin perinteisen vuosipäiväpuheen.

Ehkä Gaddafin perheen työnjaossa Saifin tehtävä on valmistella maaperää asteittaisille uudistuksille. Libyan johtoelimissä on vielä paljon vanhaa kaartia, joka ei halua muutoksia.

Libyan kulissien takaisista kädenväännöistä on vähän tietoa. Yksi ja toinen saattaa jo asemoitua kohti Gaddafin jälkeistä aikaa, mutta se ei välttämättä koita vielä kovin pian. Jo lähes 40 vuotta vallassa ollut Gaddafi on vasta 65-vuotias.

Ensimmäinen
erintöprinssi


35-vuotiaasta Saif al-Islamista ("Islamin miekka") on jo kohta kymmenen vuotta puhuttu isänsä seuraajaehdokkaana. Hänellä on kaksi vanhempaa veljeä, mutta he ovat enemmän kiinnostuneita jalkapallosta. Saif sen sijaan on saanut taloustieteellisen koulutuksen länsimaissa ja puhuu sujuvasti englantia, ranskaa ja saksaa.

Saifin julkiset tehtävät ovat Gaddafin kansainvälisen hyväntekeväisyyssäätiön sekä Libyan Punaisen puolikuun johtaminen. Niissä hän on voinut profiloitua kansainvälisesti sekä toimia välittäjänä kriisitilanteissa. Gaddafi-säätiön esim. uskotaan maksaneen Jolon panttivankien lunnasrahat vuonna 2000.

Saif oli neuvottelemasta korvauksien maksamisesta Lockerbien pommin (1988) uhreille. Sopiminen siitä oli edellytys Libyan kansainvälisen eristyneisyyden murtamiselle, joka vauhdittui joulukuussa 2003, kun Libya sanoutui irti joukkotuhoaseista. Palkintona länsimaat ovat palauttaneet diplomaattisuhteet Libyaan ja investoijat jonottavat maan öljy- ja kaasukentille.

Saif on henkilökohtaisesti saanut edustaa avoimuutta: pari viikkoa sitten hän myönsi, että heinäkuussa vapautettuja viittä bulgarialaista sairaanhoitajaa ja palestiinalaislääkäriä oli kidutettu Libyassa.

Saif al-Islam on kiistänyt huhut vallanperimyksestä. Maanantain puheessaan hän sanoi, että "Libyasta ei tule dynastiaa tai monarkiaa eikä diktatuuria".

Julkaisija: KU

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia