Gazan kukkien vienti takkuaa yhä
Gazalainen kukkatarhuri vaihtoi neilikat kestävämpiin kukkalajikkeisiin Israelin saarron jatkuessa.
Gazalainen kukkatarhuri Ayman Siam on tehnyt poliittisen päätöksen: hän vaihtoi osan neilikoista ikiviuhkoon ja muihin kestävämpiin kukkalajikkeisiin. Israelin saarron jatkuessa kestävyys on Gazassa valttia.
"Neilikoiden kasvatus toi minulle liki miljoonaan euroon nousevat tappiot", Siam, 41, sanoo. Velkojat ovat haastaneet hänet oikeuteen maksamattomista laskuista. Niitä on kertynyt sen jälkeen, kun Israel saartoi Gazan islamistisen Hamasin vaalivoiton jälkeen 2006.
"Tällä talvikaudella olen joutunut supistamaan kukkien viljelyalan 8 000 neliömetristä 3 000 neliöön runsaasta kysynnästä huolimatta. Valitettavasti saarto on tarjonnan ja kysynnän välissä", Siam pohtii.
Siamilla on edelleen paljon pelissä, sillä hänen pelloillaan kasvaa noin 15 000 kukkaa. Hän toivoo uusien lajikkeidensa kestävän neilikoita paremmin pitkät viivytykset Israelin tarkastusasemilla.
Työllisyys romahti
Kukkatarhojen ahdinko on vienyt työpaikan tuhansilta gazalaisilta. Ennen vuotta 2005 ala työllisti noin 4 000 henkeä, nyt enää 500, viljelijöiden yhdistyksen puheenjohtaja Mahmud Khalil kertoo.
Tiukimman saarron aikaan 2008 alan suurimpiin yrittäjiin kuuluva Majed Hadaeid joutui irtisanomaan 200 työntekijää ja syöttämään kukat kotieläimille. Hän sanoo jääneensä puille paljaille.
Myös Siam irtisanoi valtaosan työntekijöistään. Mohammed Dahlez, 32, on nyt saanut työpaikkansa takaisin. Hän pakkaa kukkia ja haaveilee siitä, että Gaza voisi viedä tuotteensa suoraan omasta satamastaan Rafahissa.
Khalil muistuttaa, että ennen vuotta 2005 Gaza vei Hollantiin 50-60 miljoonaa kukkaa vuodessa. Nyt määrä on 15-16 miljoonaa.
Gazalaisten kukat leviävät Eurooppaan pääasiassa Hollannin kukkapörssin kautta. Hollannin valtio on viime aikoina painostanut Israelia päästämään Gazan kukat markkinoille ja antanut tukea gazalaisille pientuottajille.
Omat tuotemerkit
Siam iloitsee siitä, että tänä vuonna hänen kukkiaan ei luokitella israelilaisiksi. Aiemmin israelilainen Agrexco-yhtiö osti kukat ja vei ne Eurooppaan omissa nimissään.
Kun israelilaisten tuotteiden boikotointi on yleistynyt maailmalla, tuotemerkiksi on vaihdettu Palestine Crops, jolle on löytynyt hyvin kysyntää.
"Gazan kasvattajilla on paljon potentiaalia. Toivon, että he pystyvät laajentamaan toimintaansa tulevaisuudessa", Floral Holland -yhtiön johtaja Ada Cohen sanoo.
Siam on innokas laajentamaan ja odottaa "vanhojen hyvien aikojen" paluuta. "Kaikki riippuu siitä, miten vahvasti Hollanti pystyy painostamaan Israelia", hän uskoo.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia