Geotermisesta energiasta helpotusta Keski-Amerikan sähköpulaan
Keski-Amerikassa on vielä seitsemän miljoonaa ihmistä ilman sähköä. Ratkaisuksi voi nousta geoterminen energia, jonka varannot ovat periaatteessa rajattomat.
huachapánin geoterminen voimalaitos on toiminut El Salvadorissa vuodesta 1970 lähtien. Kuva: Edgardo Ayala.
(IPS) -- ”Tulivuoret ovat perinteisesti olleet kirous ihmiskunnalle, mutta nyt niiden avulla voidaan tuottaa uusiutuvaa ja halpaa energiaa”, toteaa David López El Salvadorissa toimivasta Lempajoen vesivoimakomissiosta.
Hän osallistui uusiutuvia energianlähteitä pohtineeseen Keski-Amerikan maiden työpajaan elokuussa. Aihetta pohdintaan riittää, sillä 40 miljoonan asukkaan alueella sähkön kysyntä on kasvanut 60 prosenttia 12 viime vuoden aikana.
Keski-Amerikassa seitsemän miljoonaa ihmistä on vielä vailla sähköä ja vuoteen 2020 mennessä tarvitaan seitsemän gigawattia lisää energiaa, Kansainvälinen uusiutuvan energian virasto (Irena) laskee.
Tähän asti Keski-Amerikan sähkö on jauhettu pääosin vesivoimalla, mutta maapallon sisuksista saatavan geotermisen energian tuotanto on kasvussa tuliperäisellä alueella. Nämä varannot ovat periaatteessa rajattomat. Lämpö johdetaan maan pinnalle höyrynä, josta tuotetaan turbiinien avulla sähköä.
El Salvador maailman kakkosena
Pitkittyvät kuivuuskaudet ja muut ilmastonmuutoksen vaikutukset pakottavat Keski-Amerikan maat vähentämään riippuvuuttaan vesivoimasta, costaricalainen geologi Leonardo Solís muistuttaa. ”Geoterminen energia on tässä tilanteessa loistava paletin täydentäjä.”
Keski-Amerikan ensimmäinen geoterminen laitos avattiin El Salvadorin Ahuachapánissa jo 1970. Nyt Salvador on Islannin jälkeen maailman toiseksi suurin geotermisen energian tuottaja, kun mitataan sen osuutta koko sähköntuotannosta. Salvadorissa osuus on 25 prosenttia.
Keski-Amerikan maista myös Nicaragua, Costa Rica, Guatemala ja Honduras kuuluvat maailman kymmenen kärkimaan joukkoon. Tuotantokapasiteetilla mitattuna Costa Rica on alueen ykkönen 207 megawatilla. El Salvadorin kapasiteetti on 204, Nicaraguan 55 ja Guatemalan 50 megawattia.
”Geotermisen energian mahdollisuuksia ei ole alueella vielä täysin hyödynnetty, mutta autamme valtioita eteenpäin”, Irenan vanhempi neuvonantaja Vanessa Interiano sanoo. Järjestö laskee, että geotermistä energiaa riittäisi täyttämään alueen vuodelle 2020 arvioidun sähköntarpeen melkein tuplasti.
Tarvitaan rahaa ja koulutusta
”Ala ei ole kehittynyt odotetusti, ja haasteita riittää, mutta ainakin meillä on osaavia ihmisiä ja kokemusta”, geotermisen energian tutkimusta ja kehitystä edistävän kansainvälisen yhdistyksen puheenjohtaja Alexander Richter sanoo.
Keski-Amerikan suurin kompastuskivi on raha, sillä geotermisen laitoksen perustaminen tulee kalliiksi, ja se heijastuu sähkön hintaan, hän selittää.
Myöskään tarvittavaa teknologiaa ja koulutusta ei ole aina tarjolla, Interiano lisää.
El Salvador on kuitenkin perustanut teknisen koulutuskeskuksen, johon otetaan alan ammattilaisia ja opiskelijoita Latinalaisen Amerikan ja Karibian maista. Kurssilla on parhaillaan 30 henkeä 10 maasta.
Keski-Amerikan maat ovat myös perustaneet yhteisen puhtaan energian käytävän. Se käsittää 1 800 kilometriä sähkölinjoja, joiden on määrä tarjota päästöittä tuotettua sähköä 35 miljoonalle kuluttajalle Panamasta Guatemalaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia