Haasteet kovenevat, jos YK jää Yhdysvaltain panttivangiksi
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ei kehunut suurilla saavutuksilla ensimmäisen virkavuotensa päättyessä. Arvostelijoiden mukaan hän ei myöskään tartu riittävän lujasti uuden vuoden haasteisiin, eikä varsinkaan uhmaa mahtivaltioiden ylivaltaa.
YK-järjestöistä on tullut voimattomia maailman ongelmien edessä, koska varsinkin Yhdysvallat pitää niitä panttivankeina pihtaamalla maksuosuuksiaan, kehityskysymyksiin erikoistuneen Oakland Instituten johtaja
Mittal muistuttaa, että YK-järjestöjen tehtävä on yhdistää kansat työhön rauhan ja kehityksen puolesta, jotta oikeudenmukaisuus, ihmisarvo ja hyvinvointi turvattaisiin kaikille.
Pääsihteeri
Bennisin mielestä ei riitä, että Ban korostaa puheissaan "yhteistä hyvää" ja maailman miljardin köyhimmän asukkaan etua, jos käytännön suunnitelmat puuttuvat.
Uuden vuoden ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan Ban puhui viime vuoden "valtavista haasteista", joissa saavutettiin "tiettyä edistystä". Niihin kuuluvat ilmastonmuutos ja rauhanturvaoperaatio Sudanin Darfurissa.
Sotilas- ja helikopteripula on kuitenkin ajanut Darfurin operaation vaikeuksiin jo ennen alkamistaan. Ban joutui myöntämään, että luvatun 26 000 sotilaan sijasta paikalle on saatu vasta 9 000.
Viime kesään asti YK:n alipääsihteerinä toiminut
YK:ta vastaan on jopa järjestetty mielenosoituksia, järjestön johtajien vierailuja kenttätoimistoihin on estetty ja edustajia karkotettu. Lisäksi seksuaalisesta ahdistelusta syytettyjä rauhanturvaajia on jouduttu vetämään pois.
"Korruption leima vahvistuu. YK:n arvovalta maailmassa ei ole koskaan ollut näin heikko. Tämän pitäisi saada pääsihteerin ja muun johdon päähuomio", sanoo bangladeshilainen Chowdhury, joka on toiminut YK:ssa 1960-luvun lopulta lähtien.
Pääsihteeri Ban Ki-moon korosti vuoden alussa, että maailman on yhdistettävä voimansa köyhyyden vähentämiseksi. Samaan tapaan hän yllytti syksyllä ottamaan ilmastonmuutoksen tosissaan.
"Uudesta vuodesta uhkaa tulla vieläkin rankempi kuin edellisestä", hän ennusti ja viittasi tuoreisiin levottomuuksiin Keniassa ja Sri Lankassa.
Lähi-idän haurasta rauhanprosessia tulisi vaalia ja irakilaisia sekä afganistanilaisia auttaa uuteen alkuun, Ban muistutti.
Tutkija Bennis kuitenkin tyrmää Banin onnistumisen mahdollisuudet.
Bennisin mukaan George W. Bushin valtakausi Yhdysvalloissa on merkinnyt "yksipuolista militarismia ja YK:n peruskirjan, päätöslauselmien sekä kansainvälisen lain vähättelyä tai loukkaamista".
YK on yksi Irakin sodan – ja niin sanotun terrorismin vastaisen sodan – pääuhreista, hän jatkaa.
Bennisin mielestä on epäselvää, aikooko Yhdysvallat hellittää kuristusotettaan YK:sta ja päästää sen hoitamaan varsinaisia tehtäviään.
Hän muistuttaa, että YK:ta ovat komennelleet sekä USA:n republikaanit että demokraatit.
"YK on amerikkalaisen ulkopolitiikan työkalu", presidentti
Bennis myöntää, että muutkin valtiot, kuten Ranska ja Kiina, ovat viime vuosina jarruttaneet YK:n uudistamista ja esimerkiksi päätöksiä Iranin pakotteista.
Yhdysvaltain ylivaltaa hän pitää kuitenkin pääesteenä sille, ettei YK kykene täyttämään tehtäväänsä rauhan, planeetan ja sen asukkaiden suojelussa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia