Hondurasissa vallassa rankaisemattomuuden kulttuuri
Henkirikokset, toimittajien ja aktivistien murhat sekä hallitusta kritisoivien uhkailu ovat arkipäivää vallankaappauksen jälkeisessä Hondurasissa.
Pohjois-Hondurasin Bajo Aguánissa on murhattu ainakin 35 pienviljelijää viime vuoden alusta tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä. Lisäksi elokuussa alueella tapahtui kolme henkirikosta, joissa on kuollut jo 12 ihmistä, Kirkon Ulkomaanapu kertoo.
Kirkollisten avustusjärjestöjen yhteistyöelin Aprodev vaatii rikosten puolueetonta tutkintaa ja syyllisten saattamista vastuuseen. Kirkon Ulkomaanapu tukee myös YK:n ihmisoikeusvaltuutetun maatoimiston avaamista Hondurasiin. Toimiston tehtävänä olisi ihmisoikeustilanteen tarkkailu, suosituksien tekeminen sekä valtion tukeminen ihmisoikeustilanteen parantamiseksi.
Hondurasissa tapahtui vallankaappaus vuonna 2009. Sen jälkeen valtio on kovin ottein kukistanut mielenosoituksia sekä vaikeuttanut kriittisten järjestöjen ja yksityishenkilöiden toimintaa. Toimittajien ja ihmisoikeusaktivistien murhista on raportoitu.
Bajo Aguánin alueella pienviljelijöiden ja suurmaanomistajien välinen maakiista on puolentoista vuoden aikana lisännyt väkivaltaisuuksia. Kirkon Ulkomaanavun mukaan järjestö on saanut tietoa tahdonvastaisista katoamisista, henkirikoksista, uhkailuista ja ahdisteluista, jotka ovat kohdistuneet Bajo Aguánin alueella asuviin pienviljelijöihin.
Honduras ei kuitenkaan ole poikkeus, vaan muuallakin Keski-Amerikassa tapahtuu ihmisoikeusloukkauksia ja turvallisuustilanne on heikko. ”Koko Keski-Amerikan turvallisuustilanne on hyvin huolestuttava tällä hetkellä. Järjestäytynyt rikollisuus, jengit ja huumemafiat ovat tiukentaneet otettaan alueella Meksikon ja Kolumbian ryhdyttyä yhä tiukempiin toimiin huumekauppaa ja muuta laitonta toimintaa vastaan”, toteaa Kirkon Ulkomaanavun Latinalaisen Amerikan aluekoordinaattori Linda Ekholm.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia