Ihmisen toimet uhkaavat maailmanperintökohteita
Queenslandin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisen jalanjälki on kasvanut useimmissa Unescon maailmanperintölistan luontokohteissa.
Yli sata Unescon maailmanperintölistalle kuuluvaa luontokohdetta kärsii ihmisen toimista, selviää australialaisen Queenslandin yliopiston johdolla tehdystä tutkimuksesta.
Tutkijoiden mukaan ihmisen jalanjälki on viimeisten kahden vuosikymmenen aikana kasvanut lähes kahdessa kolmesta maailmanperintölistan luontokohteesta kaikkialla muualla paitsi Euroopassa.
Unescon maailmanperintölistalla on yhteensä 1 052 kohdetta, joilla arvioidaan olevan erityistä kulttuuriin tai ympäristöön liittyvää arvoa. 203 on luontokohteita.
Tutkijat tarkastelivat teiden rakentamisen, maatalouden, kaupungistumisen, teollisen infrastruktuurin sekä metsien häviämisen vaikutuksia kohteissa. Pahimmin ovat sen mukaan kärsineet Aasian kohteet, kuten Manasin kansallispuisto Intiassa, Komodon kansallispuisto Indonesiassa sekä Chitwanin kansallispuisto Nepalissa.
Ihminen on vaikuttanut tunnetuimpiinkin kohteisiin. Esimerkiksi Yellowstonen kansallispuisto Yhdsyvalloissa on menettänyt kuusi prosenttia metsistään, tutkijat kertovat.
Unescon maailmanperintökomitean on määrä kokoontua heinäkuussa Puolassa. Tutkijoiden mukaan tutkimusta on käytettävä toiminnan pohjana, jotta kohteita ryhdyttäisiin suojelemaan paremmin.
"Maailma ei koskaan hyväksyisi sitä, että Akropolis purettaisiin tai pyramidit litistettäisiin asuinalueiden tai teiden takia, mutta juuri nyt ympäri planeettamme annamme monien luonnonperintökohteidemme muuttua perustavanlaatuisesti", muistuttaa tutkija James Watson.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia