Indeksi: Afrikassa on vaikeinta olla nuori | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Indeksi: Afrikassa on vaikeinta olla nuori

Myös Suomi pärjää yllättävän huonosti tuoreessa listauksessa, jossa pannaan maat järjestykseen sen mukaan, millaista nuorten elämä niissä on.

Euroopan maat ovat kärjessä tuoreessa indeksissä, jossa pisteytetään maita sen mukaan, millaista niissä on olla nuori.

183 maan indeksin mukaan parasta 15–29-vuotiaan elämä on Saksassa, Tanskassa, Australiassa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. Vaikeinta elämä on siellä, missä nuoria on muutenkin paljon, eli Saharan eteläpuolisessa Afrikassa: Keski-Afrikan tasavallassa, Tšadissa, Norsunluurannikolla, Nigerissä ja Päiväntasaajan Guineassa.

Toisaalta Afrikassa nuorten tilanne on viimeisten viiden vuoden aikana myös parantunut eniten, indeksissä muistutetaan.

Lajissaan ensimmäisen indeksin on tehnyt brittiläisen kansainyhteisön maista muodostuva The Commonwealth -yhteisö. Indeksissä on otettu huomioon nuorten terveys, koulutus, työllisyys, poliittinen osallistuminen sekä kansalaisosallistuminen.

Suomi on indeksin toisella sijalla koulutuksessa, mutta Suomen kokonaissijoitus on vasta 25 Yhdysvaltain ja Childen jälkeen jaetulla sijalla Islannin kanssa.

Tulosta selittää Suomen huono sijoitus terveyskategoriassa sekä poliittisen osallistumisen kategoriassa. Terveyteen sisältyvät esimerkiksi mielenterveysongelmat sekä päihteiden käyttö, ja siinä Suomi on vasta sijalla 108.

Kansainyhteisön mukaan maailmassa on nyt nuoria enemmän kuin koskaan, 1,8 miljardia. Heihin on pantu suuri toivo, mutta heitä uhkaa myös työttömyys, epätasa-arvo ja poliittisen vaikutusvallan puute.

"Indeksi antaa haasteen kaikille päättäjille: ilman nuorten voimaannuttamista, työllisyysmahdollisuuksien parantamista ja poliittisen dialogin tilojen avaamista maat tuhlaavat arvokkaimmat resurssinsa ja kasaavat ongelmia tulevaisuuteen", sanoo kansainyhteisön pääsihteeri Patricia Scotland järjestön tiedotteessa.

Kansainyhteisö on huolissaan esimerkiksi siitä, että nuoret ovat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin työttömiä kuin aikuiset. Myös nuorten osallistuminen politiikkaan on vähenemässä, joskin samaan aikaan digitaalinen aktivismi, mielenosoitukset ja nuorten vapaaehtoistyö kasvavat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia