IOM yrittää hillitä zimbabwelaisten joukkopakoa
Zimbabwen yhä syventynyt poliittinen ja taloudellinen kriisi on saanut kansalaiset äänestämään jaloillaan. Sadattuhannet ihmiset pakenevat maan rajojen yli paremman elämän toivossa. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM yrittää kuitenkin taivutella ihmisiä jäämään ja maasta jo muuttaneita palaamaan kotiin.
Monen mielestä zimbabwelaisia on turha taivutella pysymään kotimaassa niin kauan kuin maa rämpii syvässä taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM yrittää kuitenkin. "Maasta lähteneitä nuoria ei saada palaamaan ilman talouden vakauttamista", Etelä-Afrikassa toimivan Crisis in Zimbabwe -järjestön edustaja Nicholas Mukaronda vakuuttaa.
Zimbabwelainen oppositiopoliitikko Wilson Khumbula uskoo myös, että varsinkin nuorten miesten joukkopako Zimbabwesta naapurimaihin jatkuu.
"Taloudellinen ahdinko ja poliittinen sorto ajavat tytöt prostituutioon ja nuorukaiset luikkimaan laittomasti rajan yli", Khumbula sanoo.
Yksistään Etelä-Afrikassa elää epävirallisen arvion mukaan 2,5 miljoonaa zimbabwelaista. Zimbabwen tilastoitu asukasluku on noin 13 miljoonaa.
Moses Churu, 30, karkotettiin hiljan Etelä-Afrikasta takaisin Zimbabween, mutta hän aikoo yrittää uudelleen. "Siihen liittyy riskejä, mutta minulla ei ole muuta vaihtoehtoa. Elämä täällä on liian kovaa", hän selittää.
IOM:n mukaan joka neljäs Zimbabween palautettu nuori oli yrittänyt anoa passia tuloksetta. Yhtä suuri joukko ei ollut hakenut Etelä-Afrikan viisumia, koska sen saadakseen pitää esittää matkasekkejä 2 000 randin (208 euron) edestä.
Passinsaanti on ylipäätään vaikeutunut Zimbabwessa, sillä viranomaiset keskeyttivät viime vuonna anomusten käsittelyn sen kalleuteen vedoten.
IOM huolestui tiedosta, jonka mukaan Zimbabween palautetaan joka kuukausi Etelä-Afrikasta ja Botswanasta 17 500 laittomasti maahan pyrkinyttä. Heistä valtaosa on lähtöisin Zimbabwen kaakkoisosista.
Niinpä IOM avasi toukokuussa Chiredzin kaupunkiin nuorisolle tarkoitetun tiedotuskeskuksen nimeltä Safe Zone (Turvavyöhyke). Kaupungista on kahden tunnin matka Etelä-Afrikan rajalle, ja siksi moni rajaloikkariksi aikova kulkee sitä kautta.
"Safe Zone tarjoaa nuorille rentoa yhdessäoloa, mutta myös valistusta turvallisesta siirtolaisuudesta ja vastuullisesta seksistä. Se myös toivottaa tervetulleiksi kotimaahan palautetut nuoret", IOM:n tiedottaja Nicola Simmonds kertoo.
Lisäksi IOM on aloittanut Zimbabwessa Turvallinen matka -kiertueen. Esiintymislavaksi muunnettava kuorma-auto kiertää maata jakaen valistusta elokuvien, näytelmien, musiikin ja tanssin avulla. Yleisölle arvotaan t-paitoja, julisteita ja musiikkikasetteja.
"Filmit ovat hyviä, ja niissä puhutaan paikallisia kieliä. Sain niistä paljon tietoa ja syitä miettiä rajanylitystä toisenkin kerran", chiredziläinen Solo Chauke kertoo.
Auttaakseen nuoria pysymään hengissä kotimaassaan IOM on järjestänyt kampaamo- ja puuseppäkursseja. Suunnitelmissa on myös auttaa muun muassa Etelä-Afrikan Johannesburgissa luvatta oleskelevia zimbabwelaisia palaamaan kotiin.
Britanniassa vastaava hanke tosin epäonnistui, vaikka IOM tarjosi kotiin lähteville yli 3 000 euron apupakettia.
Beit Bridgeen, Zimbabwen ja Etelä-Afrikan rajalle, on perustettu tukikeskus, jossa IOM jakaa palaaville terveyspalveluja ja matkarahaa. Keskuksen kautta on kotiutunut jo 1 450 ilman vanhempia liikkunutta lasta.
Oppositio pelkää, että Zimbabwea itsevaltaisesti hallitseva Zanu-PF-puolue "omii" IOM:n hankkeet ensi vuoden vaalien lähestyessä. Khumbulan mukaan Zanu on kalastellut suosiota vastaavilla tempuilla ennenkin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia