Iranissa uudistajia kuritetaan epäämällä ehdokkuus
Muun muassa kolme entistä ministeriä ja 20 istuvaa kansanedustajaa sekä eräs edesmenneen ajatollah Khomeinin sukulainen eivät saa asettua ehdolle Iranin parlamenttivaaleissa, jotka pidetään 14. maaliskuuta.
Iranin vaikutusvaltainen valvojien neuvosto hylkäsi helmikuun alussa kaikkiaan yli 2 400 ehdokasta, jotka aikoivat pyrkiä 290-jäseniseen parlamenttiin.
Hylättyjen määrä on ennennäkemättömän suuri, ja se takaa melko varmasti vanhoillisen enemmistön seuraavaankin parlamenttiin.
Iranin presidenttinä vuosina 1997-2005 toiminut uudistusmielinen
Hylättyjen joukossa on Iranin islamilaisen tasavallan perustajana pidetyn
Eshraghin sisar
"Jotkut eivät aseta lainkaan ehdokkaita, mutta eivät myöskään yllytä boikottiin, koska sen seurauksena valituksi voisi tulla henkilöitä, jotka pahentaisivat tilannetta entisestään."
"Toinen ryhmä sanoo esittävänsä ehdokaslistansa, mutta kehottaa äänestäjiä valitsemaan oman mielensä mukaan", Eshraghi kertoo.
Kolmas asenne on hänen mukaansa se, että yhden tai kahdenkin ehdokkaan saaminen läpi on parempi kuin jääminen kokonaan sivuun.
Khatamin varapresidenttinä 2001-2004 toiminut
"Johtajia irtisanottiin hallinnon kaikilta tasoilta kahden viime vuoden aikana, ja näytti siltä, että hallitus yrittää luoda systeemin, johon ei jää yhtään sen arvostelijaa. Siksi oli luonnollista, että vaaleihin lähdetään samalla asenteella", Abtahi pohtii.
Hänen mukaansa hylättyjen määrä yllätti monet konservatiivitkin, vaikka asiasta oli puhuttu avoimesti siitä asti kun vanhoilliset nousivat valtaan 2005.
Teheranin vaalipiiristä parlamenttiin valittu vanhoillinen
Hylkäyspäätösten taustalla uskotaan olevan presidentti
"Sotilaskomentajat ja kovan linjan radikaaleimman siiven kannattajat toimivat nyt kuvernööreinä ja valvojina", Abtahi sanoo.
Monien mielestä ehdokkaiden hylkääminen tahraa vaalien laillisuuden. Abtahi arvelee kuitenkin, että Ahmadinejad ja kumppanit ovat valmiita kantamaan seuraukset.
Useimmat neuvoston hylkäämät uudistusmieliset ehdokkaat ovat varsin tuntemattomia, mutta heistä olisi voinut muodostua huomattava vähemmistö parlamenttiin. Eshraghin mielestä hylkäysoperaatio on "hallituksen poliittinen verikosto, vendetta".
Hylkäämispäätökset valmisteli tällä kertaa sisäministeriön valvontakomitea, joka epäsi ehdokkuuksia niiltä, joilta puuttuu sen mielestä "uskoa islamiin ja Iranin islamilaiseen tasavaltaan" sekä "perustuslakiin ja ehdottomaan korkeimpaan johtoon".
"Aiemmin tehtävä oli varattu valvojien neuvostolle", muistuttaa entinen kansanedustaja
"Hallitus ei ottanut riskiä päätösten jättämisestä yksin valvojien neuvostolle, jonka seulan olisi voinut läpäistä useampi ehdokas", Zahra Eshraghi sanoo.
Valvojien neuvosto koostuu vaikutusvaltaisista uskon- ja lainoppineista. Puolet jäsenistä nimittää maan korkein johtaja, vanhoillinen ajatollah
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia