Israel kriminalisoi miehityksen boikotoinnin
Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat Israelin parlamentin säätämää lakia, jonka mukaan on laitonta vaatia boikotteja Israelissa tai palestiinalaisalueilla.
Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat Israelin parlamentin Knessetin vastikään säätämään boikottilakia, joka rikkoo heidän mukaansa ilmaisunvapautta.
Lain mukaan on rikos vaatia taloudellista, kulttuurista tai akateemista boikottia Israelin tai miehitettyjen palestiinalaisalueiden ihmisiä tai instituutioita vastaan poliittisista syistä.
Rangaistukseksi lain rikkomisesta saa sakkoja, vaikka boikotti ei olisi aiheuttanut erityisiä vahinkoja.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan lain kannattajat ovat tehneet selväksi, että lain tarkoituksena on rangaista niitä, jotka yrittävät boikottien avulla kampanjoida Israelin palestiinalaisalueille perustamia laittomia siirtokuntia vastaan tai kertovat niissä tapahtuneista ihmisoikeusrikkomuksista.
Israelilaisten järjestöjen mukaan samalla laki myös suojelee Länsirannan laittomia siirtokuntia ja käytännössä liittää ne Israelin valtioon.
"Boikottien määritteleminen vääryyksiksi vaikuttaa siltä, että kaikilla israelilaisilla on laillinen velvollisuus edistää miehitetyillä alueilla sijaitsevien siirtokuntien taloudellista hyvinvointia", israelilaisen Physicians for Human Rights -järjestön edustaja Hadas Ziv kommentoi Ma'an-uutistoimistolle.
Knessetin lainopillinen neuvonantaja ja Israelin yleinen syyttäjä ovat arvioineet, että laki on laillisuuden rajamailla. Monet israelilaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat sanoneet aikovansa viedä tapauksen Israelin korkeimpaan oikeuteen.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia