Israel pelaa uhkapeliä Lähi-idässä
Epäsuora tuki Syyrian Isisin liittolaisille voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin.
(IPS) -- Israel vihollisiinsa soveltama hajota ja valloita -taktiikka voi kääntyä sitä itseään vastaan, kun islamistinen Isis voimistuu sen rajojen tuntumassa.
Israel luonnehtii Gazaa hallitsevaa islamistista Hamasia terroristijärjestöksi ja kieltäytyy neuvottelemasta sen kanssa. Epävirallisia keskusteluja on kuitenkin ajoittain käyty YK:n sekä eurooppalaisten ja qatarilaisten välityksellä.
Israel itse asiassa tuki 1980-luvun lopulla Hamasia vastapainona Palestiinan vapautusjärjestölle PLO:lle, joka oli vallassa miehitetyillä palestiinalaisalueilla.
Nyt Israelin epäsuora tuki Syyrian Isisin liittolaisille voi olla vielä suurempaa uhkapeliä.
Salafistien pussiin
Israel syyttää Gazan johtoa kaikista hyökkäyksistä alueelleen ja vastaa iskemällä Hamasin sotilaskohteisiin rannikolla. Salafistiset ääri-islamistit käyttävät tilannetta hyväkseen.
"Salafistit eivät noudata epävirallista tulitaukoa, joka on ylläpitänyt jännitteistä rauhaa Hamasin ja Israelin välillä (viime kesän) Gazan sodan jälkeen. Lisäksi Hamas ei ole salafistien mielestä riittävän uskonnollinen ja fundamentalistinen", arvioi israelilaisen Haaretz-lehden kolumnisti Alison Kaplan Sommer.
Rakettien ampuminen Israeliin palvelee Sommerin mukaan salafisteja kahdella tavalla. "Se osoittaa, että he ovat todellisia jihadisteja, toisin kuin tulitaukoon myöntynyt Hamas. Lisäksi Israel kurittaa kostoiskuillaan Hamasia, jota salafistit pitävät sortajanaan."
Liikettä rajan yli
Israelin salainen tuki sen arkkivihollista, Syyrian hallitusta, vastustaville islamisteille on saanut monia muotoja.
Golanin kukkuloille sijoitetut YK-joukot ovat raportoineet Israelin armeijan ja Syyrian kapinallisten yhteydenpidosta. Lisäksi Israel päästää haavoittuneita Syyrian kapinallisia sairaaloihinsa.
Israel väitti aiemmin, että sen rajojen yli pyrkivät olivat haavoittuneita siviilejä, mutta myönsi myöhemmin olevansa yhteistyössä aseellisten ryhmien kanssa.
Syyrian YK-lähettiläs on valittanut Israelin ja maansa kapinallisten laajasta yhteistyöstä muussakin kuin sairaanhoidossa.
Ystävä vai vihollinen
Israel hyödyntää Isisiä vihollistensa Syyrian ja Iranin heikentämisessä, vaikka islamistit ovat pohjimmiltaan uhka myös Israelille.
Kun Yhdysvallat aloitti ilmaiskut Isisiä vastaan, nimettömänä Haaretzille puhunut korkea israelilaisupseeri piti operaatiota virheenä. "Länsi puuttui asiaan liian varhain, eikä välttämättä oikeaan suuntaan", hän sanoi.
Länsirannalla toimivan Birzeitin yliopiston professori Samir Awad pitää Israelin politiikkaa loppupelissä tuhoisana maalle itselleen. "Israel tukee Isisiä hajottaakseen Syyrian, mutta vahvistuva Isis tuhoaa yhteiskuntia ja kiinnostuu jossain vaiheessa Israelista", hän arvioi.
Hallitukset vaarassa
Isis saattaa myös kaataa hallituksia, joilta Israel toivoo tukea. Joukkoon kuuluvat Syyrian maltillisemmat kapinalliset, jotka ovat vihjanneet haluavansa rauhan Israelin kanssa, kunhan presidentti Bashar al-Assad on syrjäytetty.
"Assadin jälkeinen aika ei tuo maallista ja liberaalia hallintoa. Ääriliikkeet ovat Syyrian vahvimpia kapinallisryhmiä nyt ja täyttävät valtatyhjiön, jos sellainen syntyy", varoittaa arabikysymysten tuntija Jacky Hugi Israelin armeijan radiosta.
"Israel uskoo, etteivät islamistit uhkaa sitä nyt, koska heillä on täysi tekeminen Syyrian sodassa. Pitkällä tähtäimellä tilanne voi muuttua", vahvistaa Benedetta Berti Israelin turvallisuustutkimuksen laitoksesta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia