Israel: Todellisuudentajunsa menettänyt vai mediasodan uhri? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Israel: Todellisuudentajunsa menettänyt vai mediasodan uhri?

Ei ole yllätys, että Israelin maanantainen isku Free Gaza Movementin laivasaattuetta kohtaan on laajasti tuomittu. Vähemmälle huomiolle sen sijaan on jäänyt iskun paikallinen kommentointi Israelissa.

Ei ole yllätys, että Israelin maanantainen isku Free Gaza Movementin laivasaattuetta kohtaan on laajasti tuomittu. Vähemmälle huomiolle sen sijaan on jäänyt iskun paikallinen kommentointi Israelissa.

Israelilaislehdissä julkaistuissa kommenteissa osa kirjoittajista kritisoi hallitusta ja sotilasjohtoa ylilyönneistä, operaation huonosta suunnittelusta sekä ennen kaikkea Israelin jo ennestäänkin huonon kansainvälisen maineen uudesta pilaamisesta.

Osassa arvioista Israel sen sijaan nähdään joko vähintään informaatiosodan uhrina tai jopa maailmanlaajuisen liittoutuman vastapuolena.

Israel tukee Hamasin intressejä

Haarez -lehden kirjeenvaihtaja Ari Shavit määrittelee artikkelissaan iskun fiaskoksi. ”Yhdellä typerällä siirrolla Israelin hallitus jakoi Muslimiveljeskunnalle uhrin ja Israelin laivastolle roiston osan sekä samalla avasi Euroopan, Turkin, Arabimaiden, Palestiinan ja kansainvälisen yhteisön Israelin vastaiset rintamat. Tällä tavoin Israelin toimet palvelevat Hamasin intressejä paremmin kuin mihin Hamas on koskaan itse pystynyt”, Shavit kirjoittaa.

Shavit päättää kritiikkinsä kysymykseen: ”Kuka suunnistaa valtiolaivaamme, ja minkälaista katastrofia kohti typeryksien laivan kapteeni on meitä ohjaamassa?”

Israelilaisen rauhanliikkeen Gush Shalomin verkkosivuilla knesetin (Israelin parlamentti) entinen jäsen Uri Avnery kirjoittaa, että vain ”hullu hallitus, joka on kadottanut kaikki pidäkkeensä ja kaiken todellisuudentajunsa voi tehdä jotakin tällaista”.

”Kukaan maailmassa ei usko hallituksen ja armeijan tiedottajien valheisiin ja selityksiin”,  Avnery jatkaa. Erikoisjoukkojen iskun kritiikin ohella Gush Shalom vaatii Gazan saarron lopettamista. Samoin järjestö muistuttaa, että 17 vuoden takaisessa Oslon sopimuksessa Israel lupautui avaamaan Gazaan syväsataman. Nyt olisi Gush Shalomin mukaan hyvä aika lunastaa tämä lupaus.

Gazan saartoa kritisoidaan myös Haarez -lehden toimituksen artikkelissa. Sen mukaan saartoa ylläpitävästä politiikasta on muodostunut Israelille ”olemassaolon kysymys”. Tässä tapauksessa noudatettu politiikka kuitenkin vahingoitti Israelin kansainvälistä legitimiteettiä.

Toinen tappio ydinsulkusopimuskonferensissa

Jerusalem Postissa julkaistut kommentit ovat paremmin Israelin hallitusta ymmärtäviä kuin Haarezin tai Gush Shalimin arviot. Lehden vanhempi toimittaja Caroline B. Glick, hän on aikaisemmin ollut muun muassa pääministeri Benjamin Netanjahun ulkopoliittinen apulaisneuvonantaja sekä Israelin armeijan kapteeni, yhdistää artikkelissaan iskun laivasaattuetta vastaan sekä YK:n ydinsulkusopimuksen (NPT) tarkistuskonferenssissa tehdyn Israelin vastaisen päätöslaiselman.

Glick pitää sekä päätöslaiselmaa että laivaiskua vakavina tappioina Israelille. Glickin mukaan kumpaankin olisi pitänyt kyetä valmistautumaan paremmin, ja valmistautumiseen olisi ollut myös riittävästi aikaa.

Artikkelissaan Glick niputtaa kaikki Free Gaza Movementia tukevat 222 järjestöä Hamasin tukijoiksi, samoin kaikki NPT-konferenssin päätöslauselman puolesta äänestänyttä 189 valtiota Israelin vastaisiksi.

Glickin mukaan Israelia vastassa on maailman puna-vihreistä ja islamisteista koostuva liittoutuma ja maahan kohdistuu massiivinen informaatiosota. ”Voittaakseen tämän sodan Israelin pitää vastata sen vihollisien valheisiin totuudella.”

Jerusalem Postin päätoimittaja David Horovitz pohtii artikkelissaan, miksi israelilaissotilaat aliarvioivat niitä haasteita, joita sotilaat voisivat kohdata. Horovitzin mukaan oli selvää, että Israel häviäisi ”mediasodan”. Samoin Israel tulisi Horovitzin mukaan kärsimään vahinkoa sosiaalisessa mediassa, koska Free Gaza Movementin saattueen osallistujat ja heidän tukijansa maailmanlaajuisesti ”ovat todistaneet olevansa Twitterin ja muiden sosiaalisen median kanavien erikoisosaajia”.

Puolueeton tutkinta tapahtumista

Israelin miehittämien alueiden ihmisoikeustilannetta tarkkaileva järjestö B’Tselem (The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories) vaatii verkkosivuillaan ”välitöntä, riippumatonta ja tehokasta” tutkimusta maanantaisen iskun tapahtumista.  B’Tselem painottaa, että muiden kuin sotilasviranomaisten on toteutettava tutkinta.

Israelin armeijan tiedottajan väitteisiin aktivistien hyökkäyksestä sotilaiden kimppuun  B’Tselem huomauttaa, että tiedot perustuvat ”yksinomaan sotilaiden lausuntoihin”. Johtopäätösten tekeminen edellyttää kuitenkin kaikkien osapuolten ja silminnäkijöiden kuulemista, järjestö huomauttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia