Israelin ja Palestiinan rauhanneuvottelut vetelevät viimeisiään
Yhdysvaltojen johtamat neuvottelut päätyivät diplomaattiseen umpikujaan viikonloppuna.
Yhdysvaltojen vetämät neuvottelut Israelin ja Palestiinalaishallinnon välillä näyttävät päätyneen täydelliseen umpikujaan, vaikka niiden virallinen takaraja on vasta tämän kuun lopussa.
Neuvottelut aloitettiin viime heinäkuussa Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerryn johdolla kolme vuotta kestäneen tauon jälkeen. Keskustelujen on yleisesti katsottu olevan yksi viimeisimmistä mahdollisuuksista saavuttaa kahden valtion ratkaisu israelilaisten ja palestiinalaisten välille.
Neuvotteluvälit kuitenkin rikkoutuivat lopullisesti viime viikonloppuna, kun israelilaisedustajat vetivät pöydältä jo lupaamansa satojen palestiinalaisvankien vapautukset vaatimalla Israelille virallista tunnustusta juutalaisena valtiona. Palestiinalaishallinto on jo vuosien ajan kieltäytynyt vaatimuksesta, sillä sen mukaan tunnustus asetteisi Israelin merkittävän arabivähemmistön oikeudet vaakalaudalle.
Välirikkoa seuranneen diplomaattisen nokittelun aikana Palestiina haki 15 YK-järjestön jäsenyyttä ja Israelin rakennusvirasto julkaisi tarjouskilpailun yli 700 uudesta asunnosta Itä-Jerusalemiin.
Kahdeksan neuvottelukuukauden aikana ei käytännössä missään vaiheessa päästy lähelle sopua konfliktin keskiössä olevista kysymyksistä Israelin miehittämilleen alueille rakentamista siirtokunnista ja rajalinjojen vetämisestä.
Rauhanneuvottelujen taustalla Israel on kiihdyttänyt siirtokuntien rakentamisen huippuvauhtiin. Amnesty Internationalin mukaan myös Israelin sotilaiden väkivalta miehitetyillä aluilla on selvästi kiristynyt.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia