Järjestö: Gazassa rikotaan lapsisotilaskieltoa jatkuvasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestö: Gazassa rikotaan lapsisotilaskieltoa jatkuvasti

Törkeä piittaamattomuus lasten oikeuksista on normi Gazan väkivaltaisuuksissa, sanoo paikallinen ihmisoikeusjärjestö.

Israelilaiset ja palestiinalaiset aseelliset joukot Gazan kaistaleella rikkovat jatkuvasti kansainvälistä lapsisotilaskieltoa, sanoo alueella työskentelevä Defence for Children International -järjestö.

Järjestön selvityksen mukaan lapsia on pakotettu molempien osapuolien sotatoimiin. Israelilaiset sotilaat ovat toistuvasti syyllistyneet lapsien käyttöön ihmiskilpinä, samalla kun palestiinalaiset puolisotilaalliset joukot ovat rekrytoineet alaikäisiä sotilaiksi.

DCI muistuttaa myös, että jatkuvien väkivaltaisuuksien suurimmiksi uhreiksi ovat joutuneet Gazan kaistan lapset, mutta vain murto-osa siivilien nostamista syytöksistä heihin kohdistuvista rikkomuksista on johtanut syytteisiin. 

Raportin mukaan vuosien 2004 ja 2011 välillä järjestön keräämät todisteet osoittavat, että lasten käyttö konfliktialueilla on selvästi osa yleistä käytäntöä. Huolta herättää erityisesti tahojen ilmeinen vastahakoisuus lapsia suojelevien säännösten noudattamiseen. Esimerkiksi 16 dokumentoiduista 17:sta ihmiskilpi-tapauksesta tapahtui sen jälkeen, kun Israelin korkein oikeus oli asettanut voimaan käytäntöä koskevan kiellon, DCI toteaa.

DCI vaatiikin välittömiä tiukennuksia aseellisten ryhmien toiminnan tarkkailuun sekä toimenpiteitä lapsia ja aseellisia selkkauksia koskevien lakisääteisten kieltojen ylläpitämiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia