Järjestö: Luonnonsuojelualueilta häädetään alkuperäiskansoja
Turismi ja metsästys ovat ajaneet alkuperäiskansojen edun edelle muun muassa Tansaniassa, sanoo Survival International.
Luonnonsuojelualueiden ja kansallispuistojen perustaminen on johtanut siihen, että miljoonia ihmisiä on ajettu pois perinteisiltä asuinalueiltaan, kritisoi alkuperäiskansojen oikeuksia ajava järjestö Survival International.
Järjestön tuoreessa raportissa käydään läpi useita tapauksia, joissa alkuperäiskansoja on ajettu mailtaan luonnonsuojelun nimissä. Samalla nämä ovat usein menettäneet elinkeinonsa. Samaan aikaan luonnonsuojelualueilla kuitenkin sallitaan usein turismi tai metsästys. Ristiriitainen politiikka on lähtöisin raportin mukaan Yhdysvalloista, jossa perustettiin vuonna 1872 maailman ensimmäinen kansallispuisto, Yellowstone. Sen tieltä häädettiin intiaaneja.
Myös esimerkiksi Tansaniassa paimentolaisuutta harjoittavat maasaiheimot pakotettiin 1950-luvulla pois Serengetin kansallispuistosta, jonne ei haluttu ihmisasutusta. Sittemmin heidät on pakotettu yhä pienemmille alueille, raportissa kerrotaan. Viime vuonna maassa peruttiin kansainvälisen painostuksen seurauksena hanke, jossa maasait aiottiin jälleen häätää, tällä kertaa Arabiemiraateista peräisin olevan metsästysfirman tieltä.
Tapaus nousi uudelleen julkisuuteen, kun Guardian-lehti uutisoi viime viikolla, että suunnitelma aiotaan toteuttaa sittenkin. Maasaiden on käsketty muuttaa alueelta vuoden loppuun mennessä. Maasaiden mukaan muutto vaikuttaisi 80 000 ihmisen elinkeinoihin.
Maailmassa on yhteensä noin 120 000 suojeltua aluetta, jotka kattavat noin 13 prosenttia maapallon pinta-alasta. Raportin mukaan parhaiten alueita suojelisivat alkuperäiskansat itse.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia