Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
Järjestöt: Australian pakolaisjärjestely Papua-Uuden-Guinean kanssa katastrofi
Ihmisoikeusjärjestöt vaativat Australiaa lopettamaan kaksi vuotta voimassa olleen käytännön, jossa venepakolaisia lähetetään Papua-Uuteen-Guineaan.
Australian pitäisi lopettaa turvapaikanhakijoidensa lähettäminen Papua-Uuteen-Guineaan. Kaksi vuotta kestänyt järjestely on ollut katastrofi, kritisoivat ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja australialainen Human Rights Law Centre.
Järjestöjen mukaan yli 850 turvapaikanhakijaa ja 87 pakolaista on pidätettynä Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvalla Manusin saarella kurjissa olosuhteissa.
"Niiltäkin harvoilta, jotka saavat pakolaispaikan, kielletään liikkumisen vapaus ja oikeus tehdä työtä. Kaikkien pitäisi saada jatkaa elämäänsä turvassa ja arvokkaasti", sanoo HRW:n Australian johtaja Elaine Pearson.
Australia teki kaksi vuotta sitten Papua-Uuden-Guinean kanssa sopimuksen, jonka mukaan se lähettää maahan ilman lupaa veneellä tulevia turvapaikanhakijoita Papua-Uuteen-Guineaan. Maa on käyttänyt sopimuksen toimeenpanoon vuosittain noin 450 miljoonaa dollaria eli noin 414 miljoonaa dollaria.
Ihmisoikeusjärjestöt ja media eivät pääse säännöllisesti käymään saarella. HRW ja australialaisjärjestö päästettiin haastattelemaan turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, mutta vain siirtymäkeskuksessa, jonne on sijoitettu 40 pakolaisstatuksen saanutta miestä. Toisin kuin pidätyskeskukseen sijoitetut, he saavat liikkua saarella, mutta heiltäkin on kielletty mahdollisuudet työhön ja opiskeluun, järjestöt kertovat.
Saarella on järjestöjen mukaan myös muita ihmisoikeusongelmia. Käsittelyprosessit ovat pitkiä, ja turvapaikanhakijat ovat pidätettyinä ahtaissa oloissa pitkiä aikoja. Heitä on painostettu palaamaan kotimaihinsa. Yhden turvapaikanhakijan on kerrottu kuolleen henkilökunnan pahoinpitelyn seurauksena, ja myös seksuaalivähemmistöihin kuuluvia kohdellaan kaltoin.
Australia on tunnettu tiukasta pakolaispolitiikastaan. Maa siirtää turvapaikanhakijoita myös Naurun saarivaltioon. Jo marraskuussa 2013 YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sanoi, etteivät Naurun ja Papua-Uuden-Guinean pidätysolosuhteet täytä kansainvälisiä standardeja.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia