Uutiset Turkin ihmisoikeus- ja demokratiakehitys
Järjestöt huolissaan Turkin ihmisoikeustilanteesta
Vallankaappausyritys ei oikeuta noitavainoon hallituksen vastustajia kohtaan, muistuttaa Human Rights Watch.
Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Turkin massapidätyksistä ja uhkauksista palauttaa kuolemanrangaistus viime perjantaina tapahtuneen sotilasvallankaappausyrityksen jälkimainingeissa.
"Vaadimme Turkin viranomaisia olemaan maltillisia ja kunnioittamaan oikeusvaltioperiaatetta, --- takaamaan reilut oikeudenkäynnit ja vapauttamaan kaikki, joita vastaan ei ole konkreettisia todisteita osallisuudesta rikoksiin. Lipsuminen ihmisoikeuksista on viimeinen asia, jota Turkki tarvitsee", Amnesty Internationalin Euroopan ja Keski-Aasian johtaja John Dalhuisen sanoo järjestön lausunnossa.
Yli 7 500 vallankaappauksen suunnittelijaksi väitettyä on pidätetty epäonnistuneen kaappausyrityksen jälkeen. Lisäksi tuhansia poliiseja, tuomareita ja syyttäjiä on pantu viralta. Käytännössä Turkin oikeuslaitoksen jäsenistä viidesosa on joko pidätettynä tai hyllytettynä.
"Hallituksella on täysin oikeus panna vallankaappaukseen syyllistyneet oikeuteen, mutta pidätysten nopeus ja laajuus viittaa puhdistukseen todisteisiin perustuvan prosessin sijasta. Turkkilaiset, jotka lähtivät kaduille puolustamaan demokratiaa, ansaitsevat reaktion, joka kunnioittaa oikeusvaltioperiaatetta ja suojelee median vapautta", sanoo Hugh Williamson, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) Euroopan ja Keski-Aasian johtaja järjestön tiedotteessa.
Järjestöjen pelkona on, että kovia otteita aletaan soveltaa yhä enemmän myös toimittajiin ja kansalaisaktivisteihin, sillä viime vuosina hallitus on ottanut yhä kovemman linjan vastustajiaan kohtaan. Nyt sen pitäisi vastustaa kiusausta käyttää vallankaappausyritystä verukkeena noitavainoon, HRW sanoo.
Perjantain jälkeen esimerkiksi 20 uutissivustoa on kuitenkin suljettu, ja sosiaalisessa mediassa liikkuu huhuja suunnitelmista pidättää toimittajia.
Demokraattisista instituutioista ja oikeusvaltioperiaatteesta Turkkia muistuttaneiden EU:n ja Yhdysvaltojen pitäisikin tehdä Turkille selväksi, että demokraattisiin instituutioihin kuuluvat myös järjestöt, riippumattomat tuomioistuimet ja vapa media, järjestö huomauttaa.
Vallankaappausyrityksessä kuoli lähes 300 ihmistä, joista osa yritykseen osallistuneita sotilaita, osa poliiseja ja osa siviileitä. Amnestyn mukaan osa epäillyistä suunnittelijoista lynkattiin aseistamattomina, kun he yrittivät antautua. Järjestö kertoo myös tutkivansa väitteitä, joiden mukaan pidätetyiltä on evätty asianajaja ja heitä on pahoinpidelty. Myös HRW kertoo julkisuuteen tulleista kuvista, joissa pidätetyillä kenraaleilla on ruhjeita kasvoissaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia