Kairossa jopa kolme miljoonaa Sudanin pakolaista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kairossa jopa kolme miljoonaa Sudanin pakolaista

Egyptin pääkaupungin Kairon 17 miljoonan asukkaan joukossa elää pakolaisjärjestöjen mukaan jopa 3 miljoonaa Sudanin sisällissotaa paennutta ihmistä. Heidän palauttamisensa ei tule kyseeseen Sudanissa paljastuneen uuden kriisin vuoksi, mutta Egyptissä maahanmuuttajat kärsivät kasvavasta köyhyydestä, väkivallasta ja rasismista. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n voimavarat Kairossa ovat vähissä.

Egyptin pääkaupungin Kairon 17 miljoonan asukkaan joukossa elää pakolaisjärjestöjen mukaan jopa 3 miljoonaa Sudanin sisällissotaa paennutta ihmistä. Sudanin hallitus ja maan eteläosan itsenäisyyttä ajava Sudanin kansan vapautusarmeija (SPLA) ovat neuvotelleet yli 1,5 vuotta Yhdysvaltain johdolla Afrikan pisimpään jatkuneen sisällissodan lopettamisesta.

Jotkut pakolaiset toivovat, että tuloksena syntyy "uusi Sudan". Osa sudanilaisista haaveilee kuitenkin mielenrauhasta, jonka voisi saavuttaa Australiassa, Kanadassa tai Yhdysvalloissa. Se onnistuu hyvin harvoille, joten Egyptistä on tullut monille koti, vaikka sen köyhyys, väkivaltaisuus ja muukalaisiin kohdistuva rasismi vähentävät viihtyvyyttä.

"Kairoon saavuttuani tapasin monia sudanilaisia, jotka valittivat, että YK:n pakolaisviraston UNHCR:n toiminta on torjuvaa, salailevaa ja hidasta. Minusta näyttää, että sudanilaiset ovat kuin lampaat ilman paimenta, eksyksissä", kirjoittaa Etelä-Sudanista paennut kolmen lapsen isä Moses Majak yhdessä monista vetoomuksistaan.

Hän anoi turvapaikkaa UNHCR:n Kairon toimistolta 2001, mutta anomus hylättiin eikä Majakille kerrottu syytä. Majak jäi asumaan Kairon laitamille slummiin, jossa hän jatkaa vetoomusten kirjoittamista. Nyt hän kampanjoi sudanilaisiin kohdistuvaa jengiväkivaltaa vastaan.

UNHCR:n suojelutoimistolle lähettämässään kirjeessä Majak kertoo lapsesta, jonka kuulo heikkeni, kun jengiläiset iskivät häntä limsapullolla päähän. Eräs nainen taas hakattiin kotonaan, ja häneltä vietiin noin 400 euroa rahaa. Paikallispoliisi torjui Majakin valitukset vetoamalla siihen, ettei hänellä ole turvapaikkaa. Poliisin mukaan sudanilaiset maahanmuuttajat eivät voi nostaa syytteitä Egyptin kansalaisia vastaan.

"Olen kirjannut yli 20 välikohtausta; niitä sattuu enemmän kuin ehdin kirjoittaa", Majak murehtii. "UNHCR vakuuttaa, ettei se ole vastuussa, mutta ei ole kukaan mukaan", hän jatkaa. Egypti tunnustaa turvapaikkaoikeuden, mutta sillä ei ole asiaa koskevaa lainsäädäntöä. Se on jättänyt pakolaisaseman määrittelyn UNHCR:lle.

Majak perheineen kuuluu 15 000 "loppuun käsitellyn" tapauksen joukkoon. Heiltä on evätty turvapaikka ja valitusoikeus. Monen kohtalo ratkaistiin tiukempien säännösten nojalla kuin mitä UNHCR nyt soveltaa. "Emme aio nyt ryhtyä käsittelemään noita 15 000 tapausta uudelleen. Voimavaramme on viritetty äärimmilleen," Alistair Boulton UNHCR:n Kairon-toimistosta sanoo. Hän tunnustaa, että joukossa voi olla yksittäisiä tapauksia, joille on tehty vääryyttä. "Myönnän, että turvapaikan saanti on joskus ollut ajoituksesta kiinni."

Vuodesta 1997 lähtien UNHCR-Kairo on saanut yli 68 000 hakemusta ja myöntänyt turvapaikan yli 29 000 ihmiselle, joista puolet siirrettiin kolmansiin maihin. Kairon turvapaikanhakijoista on 76 prosenttia sudanilaisia. Sodan jatkuessa palautus Sudaniin ei tule kysymykseen. Länsi-Sudanin Darfurissa paljastui hiljan humanitaarinen kriisi, jota kansainvälinen yhteisö vertaa Ruandan kymmenen vuoden takaiseen kansanmurhaan. UNHCR valmistelee kuitenkin vapaaehtoista paluuohjelmaa rauhan varalta.

Torjuttujen turvapaikanhakijoiden ohella Kairossa on runsaasti sudanilaisia, jotka eivät ole koskaan anoneetkaan suojelua. He kaikki yrittävät tavalla tai toisella "kotoutua". Vuoteen 1995 asti Egyptiin saapuneilla sudanilaisilla oli oikeus työhön ja koulutukseen. Erioikeus kumottiin sen jälkeen, kun Egyptin presidentti Hosni Mubarak yritettiin murhata Etiopiassa ja Sudanin epäiltiin sekaantuneen hankkeeseen.

Syrjintä ja rasismi ovat antaneet sanalle "turvapaikka" Kairossa uuden merkityksen: sudanilaislapsille se tarkoittaa kotia, koska he eivät uskalla leikkiä ulkona.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia