Kännyköitä riittää useammalle kuin vessoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kännyköitä riittää useammalle kuin vessoja

Mobiilisovellukset voivat parantaa hygienian toimivuutta köyhissä maissa, kirjoittaa Thalif Deen.

(IPS) -- Maailman seitsemästä miljardista ihmisestä noin kuudella miljardilla on saatavillaan kännykkä, mutta vain noin neljällä ja puolella miljardilla on käytössään vessa tai käymälä, kertovat YK:n tilastot.

"Kaksi ja puoli miljardia ihmistä, enimmäkseen maaseudulla, elää vailla kunnollista käymälää. Reilu miljardi ihmistä joutuu tekemään tarpeensa taivasalle", sanoo YK:n varapääsihteeri Jan Eliasson.

Maailmanpankki yrittääkin nyt ratkoa käymäläongelmaa tietokone- ja kännykkäsovellusten voimin. Hiljan se julisti kolme voittajaa "vessa-aplikaatiokilpailussaan". Siinä etsittiin uudenlaisia, paikallisesti hyödyllisiä sovelluksia edistämään parempaa sanitaatiota.

Senegalilainen verkkopalveluyritys Manobi on kehittänyt tekstiviesteihin perustuvan raportointityökalun, jonka avulla oppilaat, opettajat ja vanhemmat voivat raportoida koulujen vessojen toimivuudesta.

Indonesialaisten opiskelijoiden kehittämä Sun-Clean-sovellus opettaa lapsille jätehuoltoa ja hygieniaa kahden pelin avulla. Toinen peli opettaa roskista huolehtimista, toinen käsien pesemistä.

Monikansallisen verkkokehittäjätiimin Taarifa-sovellus puolestaan auttaa viranomaisia paikantamaan kansalaisilta tulleita valituksia vesi- ja viemäripalveluista ja ratkomaan niitä. Sovellus perustuu avoimeen lähdekoodiin.

YK:n lastenavun järjestön Unicefin vesi- ja sanitaatiopäällikkönä toimineen Clarissa Brocklehurstin mukaan kaikki uudet keksinnöt ovat tarpeen vanhan ongelman ratkaisemisessa.

"Vessahygienian parantamiseen tarvitaan toki paljon muutakin kuin mobiilisovelluksia ja verkkosivuja”, hän naurahtaa. "Mutta ne auttavat uudella tavalla joidenkin osaongelmien ratkaisussa."

YK:n tavoitteena on lisätä käymälöiden määrää niin, että käymäläpula puolittuu vuoteen 2015 mennessä. Brocklehurstin mukaan tavoitteeseen päästään nykyisellä tahdilla vasta vuonna 2026.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia