Kansainvälisen jalkapalloliiton paimenkirje Qatarin MM-kisoihin osallistuville maille herättää kritiikkiä – ”’Turpa kiinni ja pelatkaa’ on harvoin toimiva strategia”
Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon mukaan jalkapallon MM-kisoissa pitäisi keskittyä jalkapalloon. Kriitikoiden mukaan ensin pitäisi puuttua Qatarin kisoihin liittyviin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Yksi Qatarin MM-kisojen stadioneista. Kuva: Robert Wilson / CC BY-ND 2.0.
Ihmisoikeusjärjestöt sekä myös monien maiden jalkapalloliitot ovat kritisoineet voimakkaasti kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan lähettämää kirjettä jalkapallon MM-kisoihin osallistuville maille.
Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon allekirjoittamassa kirjeessä vedotaan sen puolesta, että Qatarissa pidettävissä kisoissa keskityttäisiin jalkapalloon eikä politiikkaan.
”Tiedämme, ettei jalkapallo tapahdu tyhjiössä ja olemme myös tietoisia siitä, että maailmassa on monia poliittisluontoisia haasteita ja ongelmia. Mutta älkää antako jalkapallon tulla vedetyksi jokaiseen ideologiseen tai poliittiseen taisteluun. Fifassa yritämme kunnioittaa kaikkia mielipiteitä ja uskomuksia jakelematta moraalisia oppitunteja muulle maailmalle”, kirjeessä sanotaan.
Qatarissa 20.11. alkavia kisoja on kritisoitu voimakkaasti maan ihmisoikeustilanteen takia. Kisoja varten rakennettujen stadionien työmailla on kuollut tuhansia siirtotyöläisiä, joiden oikeuksia maassa muutenkin poljetaan häikäilemättä. Myös naisten oikeudet sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat retuperällä. Joitakin uudistuksia on tehty, mutta ihmisoikeusjärjestöjen mukaan ne eivät ole riittäviä.
Ihmisoikeusjärjestöt ovat viime aikoina kampanjoineet sen puolesta, että maa maksaisi korvauksia hyväksikäytetyille siirtotyöläisille.
Fifan vetoomus saikin lähinnä kielteistä vastakaikua.
”’Turpa kiinni ja pelatkaa’ on harvoin strategia, joka toimii urheilijoihin, jotka ovat oikeutetusti huolissaan ihmisoikeuksista kotona, Qatarissa ja missä tahansa, missä he pelaavat”, twiittasi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija Minky Worden.
Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International totesi, että jos Infantino haluaa maailman vain ”keskittyvän jalkapalloon”, ratkaisu on yksinkertainen.
”Fifa voisi viimeinkin ryhtyä puuttumaan vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin sen sijaan, että lakaisee ne maton alle. Ensimmäinen askel olisi sitoutua julkisesti rahastoon, joka maksaa kompensaatioita siirtolaisille ennen kuin turnaus alkaa ja varmistaa, että hlbt-ihmiset eivät kohtaa syrjintää tai häirintää”, sanoo järjestön taloudellisten ja sosiaalisten oikeudenmukaisuuden johtaja Steve Cockburn tiedotteessa.
Suomessa ainakin Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus kritisoi kirjettä.
”Ihmisoikeudet ei ole ideologia eikä ihmisoikeusrikkomukset ja moderni orjuus monimuotoisuutta. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ja kaikkialle, myös fudiskentälle. Please, let’s focus on human rights!” järjestö twiittasi.
Myös monien maiden jalkapalloliitot ovat reagoineet kirjeeseen kriittisesti. Sunnuntaina kymmenen maata julkaisi kirjeen, jossa ne sanoivat, että ne jatkaisivat vaikuttamistyötä Fifan suuntaan. Maat kuuluvat UEFA Working Groupiin, joka on jo aiemmin vaatinut Fifaa perustamaan korvausrahaston. Mukana kirjeessä ovat Belgia, Tanska, Englanti, Saksa, Alankomaat, Norja, Portugali, Ruotsi, Sveitsi ja Wales.
Jalkapallon MM-kisat pelataan 20.11.–18.12.
Kommentit
Hyvä, että pidetään meteliä näiden vierastyöläisten oloista. Paljon heitä on jo kuollut rakentamisen alusta asti, varmasti kuolee vielä lisää.
Törkeätä hyväksikäyttöä, työolosuhteiden ja työturvallisuuden parannuksia pitäisi tehdä välittömästi ja terveydenhuoltoon panostaa, ruoka, nestehukka ja lämpöhalvaukset ovat arkipäivää, onnettomuudet kun turvallisesta rakentamisesta ei ole huolehdittu.. listaa voisi jatkaa.
Kannustan kaikkia viestimään Qatarille puutteista, kuolemista ja ihmisarvoa loukkaavasta työntekijöiden orjuuttamisesta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia