Kansalaisyhteiskunta ahdistettu nurkkaan Venäjällä
Venäjällä viime vuonna voimaan astunut kansalaisjärjestölaki on vaikeuttanut kansalaisjärjestöjen toimintaa. Kansalaisyhteiskunnan ja -järjestöjen marginalisoimisella on Venäjällä pitkät perinteet, samoin vahvan valtion korostamisella.
Istumapaikat olivat kortilla perjantaina, kun Helsingin kirjamessuilla oli alkamassa keskustelutilaisuus Venäjän tilanteesta. Tilaisuus liittyi kirjan “Venäjän ihmisoikeusliike” uudistetun laitoksen julkistamiseen. Kirja oli saatu painosta päivää aikaisemmin.
Ihmisoikeuksien ohella keskustelussa paneuduttiin venäläisen kansalaisyhteiskunnan roolin pohdintaan, maan nykytilan arviointiin sekä pidempien historiallisten kehityslinjojen valottamiseen.
Uuden lain mukaan venäläiset kansalaisjärjestöt joutuvat vuosittain tekemään perusteellisen selvityksen toimintansa sisällöstä. Lisäksi järjestöt joutuvat raportoimaan veroviranomaisille taloudestaan. Jos selvitystä ei tehdä tai se ei tyydytä, viranomaiset voivat lakkauttaa järjestön.
Venäjän ihmisoikeusliike -kirjan toimittajien
Kovaljovin mukaan Venäjällä valtiota “on joko palvottu tai se on pyritty kumoamaan, mutta siihen ei missään nimessä ole suhtauduttu rationaalisesti eikä sitä ole pidetty yhteiskuntakehityksen kannalta hyödyllisenä ja tärkeänä instituutiona”.
Valtiollisiin instituutioihin ja niiden rooliin Venäjällä puuttui myös tilaisuudessa alustanut Aleksanteri-instituutin tutkija
Toinen keskeinen piirre Venäjän modernisaatiopyrkimyksissä 1700- ja 1800-luvuilla oli Oittisen mukaan kehityksen ohjaaminen ylhäältäpäin ja byrokraattisesti.
Kansalaisten tyytymättömyys ei kuitenkaan näy julkisuudessa, sillä Saikkosen mukaan se jää keittiöön, jossa kansalaiset juonittelevat, mutta he eivät lähde sieltä pois.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia