Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus
Karkotetun paluu Yhdysvalloista El Salvadoriin on ankea
12 vuotta Yhdysvalloissa asunut David Antonio Pérez karkotettiin takaisin El Salvadoriin, jossa elannon hankkiminen on vaikeaa. Karkotukset uhkaavat kiihtyä, sillä Donald Trumpin hallinto ilmoitti viime vuonna lopettavansa elsalvadorilaisten nauttiman tilapäisen suojelun.
David Antonio Pérez saapui maaliskuussa kotimaansa El Salvadorin pääkaupunkiin San Salvadoriin saatuaan karkotuksen Yhdysvalloista. Kuva: Edgardo Ayala / IPS.
(IPS) -- Yhdysvalloista karkotettu David Antonio Pérez, 42, palasi maaliskuussa kotimaahansa El Salvadoriin tavaroineen, jotka mahtuivat isoon muovikassiin. Hän ehti asua USA:ssa kaikkiaan 12 vuotta ja kokea kolme karkotusta. Tulevaisuus on epävarma.
Pérez on eronnut kahden lapsen isä. Hän vietti viisi viime vuotta paperittomien siirtolaisten pidätyskeskuksissa eri puolilla Kaliforniaa. Pidätyskierre alkoi vetoomuksesta, jonka hän jätti välttääkseen karkotuksen.
”Oltuani niin kauan suljettuna sisätiloihin haluan vain kävellä ympäriinsä ja nauttia vapaudesta”, Pérez sanoo hoidettuaan muodollisuudet palaavien siirtolaisten avustuskeskuksessa synnyinkaupungissaan San Salvadorissa.
”Tunteeni ovat sekavat. Olen iloinen vapaudesta ja pääsystä kotimaahan, mutta en olisi halunnut palata tällä tavoin”, Pérez pohtii. Hän lähtee ensi töikseen hankkimaan kännykän laturia saadakseen yhteyden 10- ja 15-vuotiaisiin lapsiinsa, jotka asuvat äitinsä kanssa.
Lähes 500 tulijaa viikossa
Pérez saapui 96 muun elsalvadorilaisen kanssa Yhdysvaltain kustantamalla lennolla Texasin Houstonista. Lentoja tulee vähintään kolme viikossa ja busseja Meksikosta saman verran, mikä tarkoittaa noin 460:tä palautettua joka viikko.
El Salvadorissa on 6,4 miljoonaa asukasta, ja Yhdysvalloissa heitä asuu noin 2,8 miljoonaa. Moni lähti kotimaastaan vuosien 1980–1992 sisällissodan aikana.
Valtion avustuskeskus tarjoaa tulijoille ruokaa, peseytymistarvikkeita, terveydenhoitoa, mahdollisuuden käyttää puhelinta ja kyydin bussiasemalle, keskuksen johtaja Krissia Borja kertoo.
El Salvadoriin karkotettiin viime vuonna Yhdysvalloista ja Meksikosta liki 27 000 henkeä, mikä on tilastojen mukaan 50 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.
Suojelu päättyi
Pérez valittaa, että kotimaan taloudellinen tilanne ei lupaa hyvää, mutta ajatus pyrkimisestä papereitta Donald Trumpin johtamaan Yhdysvaltoihin ei myöskään houkuttele. Hän on tehnyt matkan kolmesti vuodesta 2002 lähtien ja päätynyt aina karkotetuksi.
Pelko karkotusten kiihtymisestä alkoi kasvaa viime vuoden lopulla. Trumpin hallinto ilmoitti silloin lopettavansa tilapäisen suojelun, josta on nauttinut lähes 200 000 elsalvadorilaista vuodesta 2001 lähtien.
Päätös tuli voimaan 8. tammikuuta, mutta salvadorilaiset saivat 1,5 vuotta aikaa järjestellä asioitaan. Monet toivovat, että kongressi laillistaa heidän asemansa.
”Suojelun loppuminen ei merkitse joukkokarkotuksia. Häädön saavat vain ne, joilla on rikosrekisteri”, Salvadorin siirtolaisinstituutin johtaja César Ríos arvioi.
Kutistaa rahalähetyksiä
Yltyvien karkotusten kohteeksi voivat joutua myös Pérezin kaltaiset alun perin suojeluohjelman ulkopuolelle jääneet paperittomat, joita on valtaosa kaikista.
Vaikutus tuntuu rahalähetysten kutistumisena. El Salvadoriin lähetettiin viime vuonna yli neljä miljardia euroa, mikä vastaa 17:ää prosenttia kansantuotteesta.
Pérez teki Yhdysvalloissa jopa 16-tuntisia päiviä pikaruokaloissa. Vastaava raadanta kotimaassa ei houkuttele, koska palkat ovat surkeat. Sokeriruoko- ja kahviviljelmillä kuukauden minimipalkka on 162 euroa. Teollisuudessa ja palvelualoilla lähtöpalkat ovat vajaan satasen paremmat.
”Olen ollut poissa liian kauan, eikä minulla ole suhteita, joiden avulla saisin töitä”, Pérez harmittelee. Hän haluaisi perustaa oman yrityksen ja turvata perheensä elannon ”täällä tai missä tahansa.”
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia