Kauppa lähentää Kiinaa ja Intiaa
Aasian talousjätit Kiina ja Intia tiivistävät yhteistyötään, mutta sen hidasteina on sekä vanhoja että uusia ennakkoluuloja. Vieraillessaan Intiassa marraskuun lopulla Kiinan presidentti Hu Jintao allekirjoitti 13 yhteistyösopimusta Intian pääministerin Manmohan Singhin kanssa. Yksi niistä koskee ydinenergian käyttöä ja kehittämistä.
Peking, 27.11.06 (IPS) - Aasian talousjätit Kiina ja Intia tiivistävät yhteistyötään, mutta sen hidasteina on sekä vanhoja että uusia ennakkoluuloja.
Vieraillessaan Intiassa marraskuun lopulla Kiinan presidentti Hu Jintao allekirjoitti 13 yhteistyösopimusta Intian pääministerin Manmohan Singhin kanssa. Yksi niistä koskee ydinenergian käyttöä ja kehittämistä, mutta sopimuksen yksityiskohdista ei heti annettu tietoa.
Vaikka edellisestä Kiinan presidentin vierailusta Intiaan oli jo vuosikymmen, sai Hun matka vain vähän palstatilaa Kiinan lehdistössä.
Kiinan ja Intian suhteita rasittaa historiallinen epäluottamus. Mutta maiden välillä on myös kaupan epäsuhtaa ja turvallisuusnäkökohtia, jotka voivat helposti estää kahden välisten suhteiden kehitystä, Tsinghuan yliopiston kansainvälisten suhteiden tutkija Zhou Qingan arvioi.
Vuonna 1998 Intia ilmoitti Kiinan uhan syyksi ydinohjuskokeilleen. Sen jälkeen maiden välinen jännitys on kuitenkin lientynyt kasvavien taloussuhteiden ansiosta.
Maiden välisen kaupan arvo oli viime vuonna yli 14 miljardia euroa. Kasvua edellisvuoteen oli lähes 40 prosenttia. Kiina osti liki kymmenen prosenttia Intian viennistä ja oli Intian tärkein tuontimaa.
Kiina ja Intia kävivät lyhyen rajasodan 1962, ja ne vaativat edelleen toisiltaan suuria alueita Himalajan vuoristossa. Lähes 3 500 kilometriä pitkää yhteistä rajaa ei ole koskaan määritelty.
"Me molemmat uskomme, että rajakysymyksen nopea ratkaisu palvelee maidemme perustavanlaatuisia etuja", Hu sanoi lehdistötilaisuudessa.
Edistys rajariitojen ratkaisemiseksi koki pahan takaiskun juuri ennen Hun vierailua, kun Kiinan Intian-suurlähettiläs julisti Intian osavaltion Arunachal Pradeshin kuuluvan Kiinalle.
Yksi edistysaskel otettiin viime heinäkuussa, kun Tiibetin ja Sikkimin välinen tie avattiin 44 vuoden tauon jälkeen.
Naapureiden välejä kiristää edelleen se, että Kiinalla on läheiset suhteet Intian periviholliseen Pakistaniin. Kiina taas ei katsele hyvällä sitä, että Intia antaa turvapaikan Tiibetin hengelliselle johtajalle Dalai Lamalle ja 120 000 tiibetiläispakolaiselle.
Myös Kiinan-tuonnin kasvu arveluttaa Intiaa. Se on haluton helpottamaan markkinoilleen virtaavien halpojen kiinalaistuotteiden tuontirajoituksia.
Monien intialaisten yrittäjien elinkeino on uhattuna kiinalaisen halpatuonnin vuoksi. He valittavat tavaran kulkeutuvan maahan Nepalin huonosti vartioitujen rajojen kautta.
Hu ja Singh ilmoittivat aikovansa kaksinkertaistaa maidensa välisen kaupan vuoteen 2010 mennessä. Intia ei kuitenkaan suostunut Kiinan ehdottamaan kahdenväliseen vapaakauppa-alueeseen, koska se voisi kasvattaa liikaa kiinalaistuotteiden tulvaa.
Maat päättivät tutkia ensi syksyyn mennessä useita alueen maita kattavan kauppasopimuksen mahdollisuuksia.
(Inter Press Service)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia