Kehitysmaiden innovaatioista lihantuotannon ongelmiin – maailma.netin vuoden 2017 luetuimmat jutut
Maailma.netin viime vuoden suosituimmat jutut käsittelivät muun muassa kehitysmaiden viimeisempiä edistysaskelia sekä kotimaan järjestöjen kokemia leikkauksia.
Maailma.netin toiseksi suosituin juttu vuonna 2017 käsitteli lihantuotannon ongelmia. Kuva: Alex Proimos / CC BY-NC 2.0.
Maailma.netin vuoden 2017 luetuimmat jutut käsittelivät kehitysmaita, ihmisoikeuksia ja kestävää kehitystä monesta eri näkökulmasta.
Suosituimpien juttujemme lista on kirjava: Niissä käsiteltiin myönteistä kehitystä, kuten sukuelinten silpomiseen liittyviä edistysaskeleita kehitysmaissa. Toisaalta monet luetuimmat jutut liittyivät myös surullisempiin ilmiöihin, kuten Libyan orjakauppaan, suomalaisjärjestöjen kokemiin leikkauksiin ja romanien ihmisoikeusongelmiin.
Luetuimpien uutisten listaltamme löytyy myös populaarimpia aiheita: lihantuotannon ongelmia, imetyssuosituksia ja sukupuolikysymyksiä.
Listasimme viime vuonna julkaistujen juttujen luetuimmat alkaen sijalta 15.
15. Älykkäästä viljelykontista rokotelennokkeihin – innovaatiot mullistavat kehitysmaita
Teknologisia innovaatioita ei synny vain teollisuusmaissa. Tutustuimme muun muassa viljelykonttiin ja aurinkovoimalla toimivaan mediareppuun.
14. Kurjuus myy paremmin kuin kehitys
Miksi uutisotsikoita hallitsevat kurjuus ja katastrofit, vaikka maailmassa moni asia on paremmin kuin aiemmin? Sitä pohtivat niin lukiolaiset kuin kehitysalan asiantuntijatkin.
13. Suomalainen Rami Kolehmainen suojelee siviilejä ilman aseita Etelä-Sudanissa – ”muistutamme inhimillisyydestä konfliktin keskellä”
Suomalainen Rami Kolehmainen kertoi jutussamme kokemuksistaan Nonviolent Peaceforcessa, jonka filosofiana on aseeton rauhanturvaaminen. Sen työntekijät tekevät ruohonjuuritason rauhantyötä paikoissa, jonne muut toimijat eivät uskaltaudu.
12. Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan
Ulkoministeriö ilmoitti marraskuussa lopettavansa nykymuotoisen viestintä- ja globaalikasvatustuen, joka on maailma.netin tärkein tulonlähde. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, maailma.netin toiminta loppuu ainakin nykymuodossaan.
11. Rauhantyöstä leikataan taas – ”pelkällä pyhällä hengellä ei voi toimia”
Rauhanjärjestöjen rahoitusnäkymät olivat syksyllä huonot. Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtajan Laura Lodeniuksen mukaan pelkona on, että rauhanjärjestöt muuttuvat pitkäjänteisen työn tekijöistä ”kivoiksi tapahtumajärjestäjiksi”.
10. Naisten sukuelinten silpominen on yhä tabu, mutta Somalimaassa siitä puhuvat myös nuoret miehet
Miesten uskotaan usein olevan niitä, jotka vaativat naisten sukuelinten silpomista. Somalimaassa nuoret opiskelijamiehet kuitenkin toivovat silpomatonta vaimoa ja haluavat säästää tyttärensäkin.
9. Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida
Uutiskanava CNN paljasti marraskuussa, että Libyan orjamarkkinoilla myydään siirtolaisia vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Tieto herätti raivoa ja järkytystä ympäri maailman.
8. Ylikulutus on ylikansoitusta suurempi ongelma
Väestön vähentämistä tarjotaan usein ratkaisuksi luonnonvarojen hupenemiseen ja päästöjen kasvuun. Haastattelemiemme asiantuntijoiden mielestä todelliset ongelmat ovat muualla kuin väestönkasvussa.
7. Pakolaisneuvonta supistaa toimintaansa
Pakolaisneuvonta kertoi keväällä joutuvansa irtisanomaan henkilökuntaansa. Taustalla olivat turvapaikanhakijoiden oikeusapuun edellissyksynä tehdyt muutokset.
6. Tutkijat: Haitalliset sukupuolistereotypiat omaksutaan luultua nuorempina ympäri maailman
Sukupuolinormit ovat ympäri maailman esiteineille pakkopaita, joka aiheuttaa vakavia terveysriskejä, käy ilmi viime syksynä julkaistusta tutkimuksesta.
5. Romaneille rotuerottelu on arkipäivää Suomessa
Suomi on ottanut isoja askelia yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon saralla viime aikoina, mutta romanit ovat yhä suomalaisen rasismin sokea kohta, kirjoitti Leif Hagert Ihmisoikeusliiton blogissa, joka julkaistiin myös maailma.netin sivuilla.
4. Valtasiko bisneslogiikka maailmanparannuksen? – Uusi kirja perkaa järjestöjen kasvun syitä ja seurauksia
Amnestyn toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mielestä auttamisjärjestöjen maailmanparannuskutsumus on muuttunut jatkuvan kasvun tavoitteluksi. Vaikka avulla tehdään paljon hyvää, sillä ei hänen mukaansa puututa riittävästi eriarvoistaviin rakenteisiin.
3. Vihdoin poliittisia päätöksiä suitsimaan vaatetusalaa
Järjestöjen lobbaus on tuottanut tulosta, sillä Euroopan parlamentti on vihdoin ryhtynyt edistämään kunnolla vaatetusalan vastuullisuutta, kirjoitti tutkija Outi Moilala alun perin Kepan blogissa julkaistussa tekstissä.
2. Asiantuntijat vaativat WHO:ta puuttumaan teolliseen lihantuotantoon
Maailman terveysjärjestön pitäisi suhtautua lihankulutukseen samalla tavoin kuin sokeriin ja tupakkaan, vaati yli 200 kansainvälistä terveys- ja ympäristöalan asiantuntijaa viime keväänä.
1. YK-järjestöt patistavat tukemaan imetystä tehokkaammin – mikään maa ei noudata suosituksia täysin
Alle puolet maailman alle puolivuotiaista saa suositusten mukaisesti pelkkää äidinmaitoa ravinnokseen, kerrottiin alkusyksystä julkaistussa tutkimuksessa. Juttu oli maailma.netin viime vuonna julkaisemista jutuista suosituin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia