Kehitysmaiden keskinäiset taloussuhteet kasvavat ripeästi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehitysmaiden keskinäiset taloussuhteet kasvavat ripeästi

Kehitysmaiden jatkuvasti vilkastuva yhteistyö saattaa avata maailman köyhimmille maille uuden tien kasvuun ja kehitykseen, YK arvioi. Kehitysmaiden välinen kauppa kasvaa selvästi koko maailmankauppaa nopeammin. Yli 40 prosenttia kehitysmaiden viennistä suuntautuu jo toisiin kehitysmaihin.

YK, New York, 27.12.04 (IPS) - Kehitysmaiden jatkuvasti vilkastuva yhteistyö saattaa avata maailman köyhimmille maille uuden tien kasvuun ja kehitykseen, YK arvioi.

Kehitysmaiden välinen kauppa kasvaa selvästi koko maailmankauppaa nopeammin. Yli 40 prosenttia kehitysmaiden viennistä suuntautuu jo toisiin kehitysmaihin.

Kiinan ja Intian välisen kaupan arvo ylsi vuonna 2004 jo 10 miljardiin dollariin eli noin 7,5 miljardiin euroon, YK:n tuoreet tilastot kertovat. Vuonna 1991 maiden keskinäinen kauppa jäi neljännekseen nykyisestä.

YK aloitti joulukuussa laajan hankkeen, jonka tavoitteena on lujittaa maailman 132 kehitysmaan taloudellista kanssakäymistä ja kauppasuhteita.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan muistutti hankkeen avaustilaisuudessa, että kehitysmaissa asuu valtaosa maailman väestöstä, ja ne muodostavat enemmistön YK:n jäsenmaista.

"Niissä myös aikamme haasteet, kuten köyhyys, ympäristön pilaantuminen ja tarttuvien tautien leviäminen, ovat kaikkein hälyttävimpiä", Annan sanoi.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n johtaja Mark Malloch Brown arvioi, että moni esimerkki köyhien maiden nykyisestä yhteistyöstä olisi vaikuttanut utopistiselta 50 vuotta sitten.

"Etelä-Amerikan maat ovat sopineet yhteisestä satelliittijärjestelmästä. Tuhannet aasialaiset maatalousasiantuntijat työskentelevät Afrikassa ruoantuotannon lisäämiseksi", Malloch Brown luetteli.

Myös muita esimerkkejä kehitysmaiden tiivistyneestä kanssakäymisestä löytyy riittämiin.

Kaakkois-Aasian maiden Asean-järjestön jäsenet ovat voineet ylpeillä talouskasvun ennätyksillä. Investointivirrat Aseanin ja Intian välillä liikkuvat vilkkaammin kuin koskaan, ja järjestö neuvottelee vapaakauppa-alueesta Kiinan kanssa.

Aseanin jäsenmaat - Malesia, Singapore, Thaimaa, Indonesia, Filippiinit, Brunei, Laos, Kambodzha, Burma ja Vietnam - ovat sopineet perustavansa yhteismarkkina-alueen vuoteen 2020 mennessä.

Persianlahden maiden yhteistyöjärjestön GCC:n kuusi jäsentä ovat poistaneet suuren osan alueella valmistettujen tuotteiden keskinäisistä tulleista. Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia ja Arabiemiirikuntien liitto ovat myös sopineet ottavansa käyttöön yhteisen valuutan vuonna 2010.

Etelä-Amerikan yhteismarkkina-alueen Mercosurin jäsenet - Argentiina, Brasilia, Paraguay, Uruguay ja Venezuela - ovat poistaneet 90 prosenttia keskinäisistä tullitariffeistaan ja yhtenäistäneet valtaosan ulkotulleistaan.

Afrikan maat ja YK pyrkivät yhteistyössä vähentämään hiv-tartuntojen määrää ja edistämään tartunnan saaneiden hoitoa. Afrikan aids-ohjelmaa on pidetty vahvimpana yksittäisenä esimerkkinä siitä, kuinka etelän maat ovat yhdistäneet voimansa voittaakseen vaikean ongelman.

Asiantuntijoiden mielestä kehitysmaiden väliselle yhteistyölle löytyy vielä monia hyödyntämättömiä tilaisuuksia, vaikka maiden kanssakäyminen onkin vilkastunut ripeästi.

Kehitysmaiden kasvuluvut kuvastavat mahdollisuuksien mittasuhteita. Aasian kehityspankki arvioi, että Aasian ja Tyynenmeren maiden taloudet kasvavat kuuden prosentin vuosivauhtia vuoteen 2010 saakka.

Kiinan talous kasvoi vuonna 2004 kahdeksan prosenttia ja Intian kuusi prosenttia.

Kehitysmaiden G77-ryhmän tilastojen mukaan vienti Argentiinasta ja Brasiliasta Kiinaan on kaksinkertaistunut. Kiinasta on myös tullut ensimmäistä kertaa naapurimaidensa tärkein vientikohde.

Kehitysmaiden johtajat kokoontuvat kesäkuussa Qatariin huippukokoukseen, jossa haetaan keinoja hyödyntää yhteistyön käyttämättömiä mahdollisuuksia nykyistä tehokkaammin.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia