Uutiset Kehitysyhteistyöleikkaukset
Kehitysyhteistyöstä leikataan ennakkotietojen mukaan tuntuva siivu – Järjestöjä huolettaa Suomen perääntyminen globaalista vastuunotosta
Mediatietojen mukaan kehitysyhteistyöstä leikataan tällä hallituskaudella enimmillään miljardi euroa ja vähimmilläänkin satoja miljoonia euroja. ”Kriisit vaikuttavat myös Suomeen, ja perääntymällä yhteistyöstä niiden ratkaisemisessa vahingoitamme myös itseämme”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön johtaja Tapio Laakso.
Kuva: AlkeMade / Pixabay.
Suomen kehitysyhteistyövaroista leikataan tällä hallituskaudella todennäköisesti vähintäänkin satoja miljoonia euroja.
Hallitusohjelmaa ei ole vielä julkistettu, mutta Ilta-Sanomat kertoi eilen saaneensa lähteiltään tiedon, että koko hallituskauden aikana leikkaukset olisivat yli miljardi euroa. Se täydensi myöhemmin tietojaan ja kertoi, että toisen lähteen mukaan leikkaukset olisi 550 miljoonaa euroa.
Helsingin Sanomien lähteet taas kertovat maltillisemmista leikkauksista. Sen mukaan vuonna 2027 varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahat olisivat noin 245 miljoonaa euroa suunniteltua pienemmät.
Kaikkia vaihtoehtoja voi pitää merkittävinä leikkauksina, sillä esimerkiksi tänä vuonna koko kehitysyhteistyöbudjetti on noin 1,1 miljardia euroa, josta varsinaisen kehitysyhteistyön osuus 710 miljoonaa euroa.
Kehitysyhteistyöjärjestöt reagoivat Ilta-Sanomien ennakkotietoihin huolestuneina.
Kirkon Ulkomaanavun mukaan päätös leikkauksista tarkoittaisi perääntymistä globaalista vastuusta tilanteessa, jossa pandemian jäljet, ilmastokriisin kiihtyminen ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset lisäävät köyhyyttä ja epävakautta maailmanlaajuisesti.
”Näiden tietojen valossa näyttää siltä, että Suomi on kääntämässä selkäänsä maailmalle juuri, kun toisiaan ruokkivien kriisien ratkomiseen tarvittaisiin vastuunkantajia. Kriisit vaikuttavat myös Suomeen, ja perääntymällä yhteistyöstä niiden ratkaisemisessa vahingoitamme myös itseämme”, sanoo järjestön vaikuttamistyön päällikkö Tapio Laakso tiedotteessa.
Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo muistutti, että samaan aikaan, kun leikkauksista uutisoitiin, julkaistiin myös ulkoministeriön kyselytutkimus, jonka mukaan 63 prosenttia suomalaisista pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä.
“Jotenkin tänään julkaistut kaksi uutista tuntuvat ristiriitaisilta: kehitysyhteistyön mielipidekyselyn mukaan kehitysyhteistyö on tärkeää, kun taas hallituksen mukaan kehitysyhteistyöstä tulee leikata massiivinen lohko. Ehkä suomalaiset ovat oivaltaneet, että kehitysyhteistyö on paitsi arvopohjaisesti tervettä, myös meidän oma etumme.Suomalaiset kannattavat kehitysyhteistyötä syystä – jospa Säätytalollakin vielä oivallettaisiin tämä”, sanoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu tiedotteessa.
Hallitusneuvotteluita vetävä Petteri Orpo (kok) arvioi eilen Helsingin Sanomille, että hallitusohjelma saataisiin valmiiksi tänään. Julkistusajankohdasta ei ole vielä tietoa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia