Kenialaiset haastoivat Ison-Britannian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen siirtomaa-ajan rikoksista
Brittiarmeija ajoi kipsigis- ja talaikansat näiden esi-isien mailta teeplantaasien tieltä. Nyt Britannialta vaaditaan korvauksia.
Teeplantaasi Kerichossa Keniassa. Kuva: Linda De Volder / CC BY-NC-ND 2.0.
Ryhmä kenialaisia on nostanut kanteen Ison-Britannian hallitusta vastaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT).
He vaativat tutkintaa ja korvauksia rikoksista, jotka tapahtuivat maan läntisessä Kerichon maakunnassa Kenian ollessa Ison-Britannian vallan alla.
Brittihallinto ajoi kipsigis- ja talaikansan näiden esi-isien mailta teeplantaasien tieltä. Unileverin ja Liptonin kaltaiset suuryritykset tuottavat edelleen alueella teetä.
”Ison-Britannian hallitus on piiloutunut ja väistellyt ja surullisesti välttänyt kaikki mahdolliset hyvitystiet. Meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin mennä oikeuteen asiakkaidemme puolesta, jotta historia voidaan korjata”, sanoi ryhmää edustava asianajaja Joel Kimutai Bosek uutistoimisto Reutersin mukaan.
Asian etenemiseen EIT:ssä voi mennä kuukausia tai vuosia, arvioivat uutismediat.
Kenialaiset ovat valittaneet asiasta jo aiemmin YK:lle. Viime vuonna YK:n erityistutkijaryhmä julkaisi lausunnon, jossa se ilmaisi huolensa siitä, ettei Britannia ole selvittänyt asiaa eikä pyytänyt tapahtumia anteeksi. Sen mukaan Britannian tulee maksaa uhreille korvauksia.
Tutkijoiden mukaan kipsigisit ja talait joutuivat vakavien ihmisoikeusloukkausten kohteeksi 1800-luvun lopulta alkaen. Heitä muun muassa tapettiin ja kidutettiin, heihin kohdistettiin seksuaalista väkivaltaa, heidät ajettiin pakoon ja heiltä vietiin hedelmällistä viljelysmaata. Tapahtumat vaikuttivat yli puolen miljoonan ihmisen elämään, ja yhteisöjen jäsenet kärsivät vaikutuksista edelleen, lausunnossa todetaan.
Britannia ei kuitenkaan reagoinut YK:n lausuntoon eikä ole asianajajien mukaan suostunut tapaamaan uhreja.
Kenia itsenäistyi Isosta-Britanniasta vuonna 1963. Britannia on aiemmin vuonna 2013 suostunut maksamaan korvauksia kenialaisille, joita brittijoukot kiduttivat siirtomaa-ajan loppuvaiheessa.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia