Keskiamerikkalaisten siirtolaisten vaino alkaa jo Meksikossa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keskiamerikkalaisten siirtolaisten vaino alkaa jo Meksikossa

Laittomat maahanmuuttajat altistuvat suurille vaaroille Meksikon ja Guatemalan välisellä rajalla. Meksikon ihmisoikeuskomission raportin mukaan poliisi ja maahanmuuttoviranomaiset ahdistelevat, kiristävät ja ryöstävät maahanpyrkijöitä. Meksikon poliisi karkottaa vuosittain noin 160 000 Yhdysvaltoihin pyrkivää laitonta siirtolaista, jotka tulevat pääosin köyhistä Keski-Amerikan maista.

Hondurasilainen Oscar Medrano menetti jalkansa ja 2 000 dollaria yrittäessään päästä Meksikon kautta Yhdysvaltoihin kojooteiksi kutsuttujen ihmissalakuljettajien avulla.

"Olen sentään elossa, ja se on pääasia. Palaan kotimaahani", Medrano kertoi puhelimitse Etelä-Meksikossa sijaitsevasta Chiapasista, jossa hän oli päässyt maahanmuuttajia avustavaan keskukseen.

Meksikon poliisi pidättää ja karkottaa vuosittain noin 160 000 laitonta siirtolaista. He tulevat pääosin köyhistä Keski-Amerikan maista, Hondurasista, Guatemalasta ja Salvadorista, ja pyrkivät Yhdysvaltoihin.

Medranoa ei pidätetty. Hän yritti kiivetä Meksikon keskiosiin matkanneen tavarajunan kyytiin, mutta putosi kiskoille ja menetti jalkansa.

Sen jälkeen Medrano sai kimppuunsa paikalle osuneen nuorisojengin. Se varasti 200 dollaria (dollari on noin 0,83 eurosenttiä), jotka Medranolla oli jäljellä hänen maksettuaan kojootille 1 800 dollaria.

"En halua muistella sitä enää. Haluan vain kotiin perheeni luokse. En halua olla missään tekemisissä kojoottien tai koko roskan kanssa, koska he hylkäsivät minut", Medrano tilittää.

Laittomat maahanmuuttajat altistuvat suurille vaaroille ja hyväksikäytölle Meksikon ja Guatemalan välisellä rajalla, Meksikon ihmisoikeuskomission puheenjohtaja José Luis Soberanes vahvistaa.

Komission raportin mukaan maahanmuuttoviranomaiset ja poliisi ahdistelevat, tekevät seksuaalista väkivaltaa, kiristävät, ryöstävät ja kohtelevat kaikin puolin kaltoin maahanpyrkijöitä. Rikollisjengit ja varkaat tekevät oman osansa ryöstämällä, raiskaamalla ja joskus jopa tappamalla.

Meksikoa johtava presidentti Vicente Foxin hallitus vakuuttaa, että valvonta on tiukkaa maan etelärajalla. Virkavalta pidättää sekä kojootteja että rekkoihin ja juniin piilotettuja salamatkustajia.

Sekä riippumattomat selvitykset että viralliset tilastot kuitenkin kertovat, että laiton siirtolaisvirta on kasvussa, samoin kuin ihmiskauppa.

Vuonna 1988 Meksiko pidätti ja karkotti 108 000 laitonta siirtolaista. Viime vuosina luku on ollut keskimäärin 160 000.

Meksiko on perinteisesti toiminut porttina Yhdysvaltoihin keski- ja eteläamerikkalaisille ja vähemmässä määrin myös Aasiasta ja Lähi-idästä tuleville.

IPS sai yhteyden kojoottiin, joka suostui haastateltavaksi nimettömänä. Hänen mukaansa matka USA:han maksaa keski- ja eteläamerikkalaisille 1 500 - 4 000 dollaria, ja Euroopasta ja Aasiasta tuleville yli 10 000 dollaria.

"Puolet maksetaan etukäteen ja loput maahanmuuttajan päästyä rajan yli Yhdysvaltoihin, jossa edustajamme odottavat", hän kertoo.

Kojootti vakuuttaa, että hänen palvelunsa sisältää "takuut" siitä, ettei ongelmia ilmaannu. Yhdysvallat ja Meksiko - joilla on yhteistä rajaa 3 200 kilometriä - ovat sopineet yhteistyöstä ihmiskauppaa vastaan. USA:n kiristynyt rajavalvonta ajaa ihmiset kuitenkin kojoottien syliin.

Rajan yli livahtaa joka vuosi laittomasti noin 390 000 meksikolaista, vaikka yli miljoona käännytetään takaisin.

Koska muurit ja aidat estävät rajanylityksen kaupunkien liepeillä, kojootit kuskaavat ihmisiä vaarallisia autiomaa- ja vuoristoreittejä. Kymmenen viime vuoden aikana yli 3 000 meksikolaista on menehtynyt matkalla.

Meksikon hallitus esittää jatkuvasti vastalauseita laittomien maahantulijoiden kohtelusta Yhdysvalloissa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Meksikon asenne muuttuu räikeästi, kun puheeksi tulee eteläisten naapurien kohtelu sen omilla rajoilla.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia