Kiina ei innostu valuuttansa revalvoinnista
Kiinan johto ei ole innostunut revalvoimaan Yuanin valuuttakurssia länsimaiden toistuvista vaatimuksista huolimatta. Kasvava ulkomainen paine kiinteän valuuttakurssin nostamiseen herättää Kiinassa pikemminkin muutosvastarintaa. Yhdysvaltojen teollisuuden mukaan yuan on jopa 40 prosenttia aliarvostettu, mikä tekee kiinalaistuotteista halpoja USA:n markkinoilla ja yhdysvaltalaistuotteista kalliita Kiinassa.
Vaikka Yhdysvallat ja muut länsivallat toistuvasti vaativat Kiinaa revalvoimaan valuuttansa, yuanin, Kiinan johto ei järkähdä kannastaan, että valuuttakurssi on maan oma asia. Kasvava ulkomainen paine revalvaatioon - eli kiinteän valuuttakurssin nostamiseen - herättää Kiinassa pikemminkin muutosvastarintaa.
Yhdysvaltojen teollisuuden mukaan yuan on jopa 40 prosenttia aliarvostettu, mikä tekee kiinalaistuotteista halpoja Yhdysvaltain markkinoilla ja yhdysvaltalaistuotteista kalliita Kiinassa. Republikaanipoliitikot ovat ehdottaneet jopa 27,5 prosentin tullia kiinalaistuotteille, mikäli Peking ei revalvoi yuania.
Uhittelunsa takana Peking kuitenkin valmistautuu joustavampaan valuuttajärjestelmään, joka sallisi yuanin arvon vaihdella nykyistä enemmän.
Vuonna 1994 Kiina kiinnitti yuanin arvon noin 8,28 dollariin.
Ironista kyllä, Pekingin hiljainen myöntyminen tapahtuu samaan aikaan kun Yhdysvalloissa aletaan ymmärtää, että vaatimukset yuanin revalvoimisesta ovat populismia: revalvaatio vaikuttaisi vain vähän Yhdysvaltojen Kiinan-kaupan alijäämään, joka on noin 160 miljardia dollaria.
Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan on varoittanut kongressia, että rankaisutullit kiinalaisille tuontitavaroille tulisivat kalliiksi Yhdysvaltain kuluttajille ja sitä kautta koko kansantaloudelle sekä suojaisivat "vain muutamia yhdysvaltalaisia työpaikkoja, jos niitäkään".
Entinen demokraattisenaattori Bob Kerrey muistuttaa, ettei yuanin revalvaatio ole ihmelääke Yhdysvaltain talousvaikeuksiin: "Emme ole pystyneet vastaamaan riittävästi globalisaation haasteisiin, mikä on aiheuttanut sosiaalista epävarmuutta. Siksi pelkäämme Kiinan kaltaisia talouksia."
Kiinalaiset taloustieteilijät ovat pitkään olleet sitä mieltä, että kalliimpi yuan ei juuri hyödyttäisi Yhdysvaltoja kotimaisen teollisuuden suojelussa tai budjettivajeen pienentämisessä.
Kiinalaisekonomistien mukaan Yhdysvaltain budjettialijäämä johtuu kotitalouksien reippaasta lainanotosta.
Kiinalaiset tuntevat olevansa syntipukkeja Yhdysvaltojen sisäsyntyisiin talousvaikeuksiin. Kiinan johtajilla on muutakin ajateltavaa: velkaantunut pankkisektori, railo rikkaan rannikon ja köyhän sisämaan välillä, kasvava työttömyys, inflaation hallinta ja valtionyritysten muuttaminen tehokkaammiksi.
Kiinan viranomaiset pelkäävät, että merkittävä siirto valuuttarintamalla lisäisi rahan virtausta maahan, mikä kiihdyttäisi inflaatiota ja ajaisi osakemarkkinat hallitsemattomaan syöksykierteeseen.
Liian suurella revalvaatiolla Kiina voi pelata monet kotimaiset yritykset ulos markkinoilta. Kiinan tilastokeskus on arvioinut, että 15 prosentin revalvaatio kääntäisi viennin laskuun tänä vuonna. 3-5 prosentin revalvaatio hidastaisi viennin kasvua alle kymmeneen prosenttiin tänä vuonna.
Viime vuonna Kiinan vienti kasvoi 35 prosenttia. Revalvaatio voi johtaa työttömyyden kasvuun ja tätä kautta sosiaalisiin levottomuuksiin. Ulkomaiset sijoittajat ovat ostaneet yuania miljardien dollareiden arvosta revalvaation toivossa. Jotkut asiantuntijat ovat ennustaneet Kiinan revalvoivan jopa 25 prosenttia.
Useimmat Kiina-asiantuntijat ennustavat revalvaation alkavan maltillisella 3-5 prosentin korotuksella loppuvuonna. Näinkään pieni revalvaatio ei ole vaaraton. Ulkomaiset sijoittajat voivat nähdä sen suuremman korotuksen airueksi ja ostaa yhä enemmän yuaneita spekulaatiotarkoituksessa.
Toiset asiantuntijat arvioivat, että Kiina revalvoisi yuania aluksi vain 1-2 prosenttia, mikä pitäisi maan viennin kovalla kasvu-uralla. Joka tapauksessa Kiinan johtajat suhtautuvat vakavasti yuanin revalvoimiseen.
"Revalvaation sosiaaliset ja taloudelliset kustannukset kasvavat koko ajan", ekonomisti Liang Hong kirjoitti Kiinan hallituksen China Economic Times -lehdessä. "Kun yhä lisää kuumaa rahaa virtaa maahan ja vaihtotaseen ylijäämä paisuu, tehtävästä tulee koko ajan vaikeampi."
Kiinan pääministeri Wen Jiabao varoitti, että revalvaation aika ei ole vielä ja että Kiinan täytyy varautua valuuttakurssimuutoksesta mahdollisesti seuraaviin shokkivaikutuksiin. Presidentti Hu Jintao saattaa silti keskustella revalvaatiosta G8-maiden kokouksessa Skotlannissa 6.-8. heinäkuuta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia