Kolumni: Egypti valitsi islamin
Egyptin vaaliuurnilla naisten kävi huonosti, kun kansa äänesti miesvaltaisen islamilaisen parlamentin puolesta.
Jo ennen Egyptin parlamenttivaaleja kairolaisen naisjärjestön toimistossa oli apea tunnelma. Verhot oli vedetty ikkunoiden eteen uhkailijoiden takia. Ovet olivat tiukasti lukossa. Järjestön aktiivit olivat nousseet kymmenien tuhansien muiden egyptiläisnaisten kanssa barrikadeille kaatamaan diktatuuria, mutta nyt ilmapiiri oli muuttunut. Oli selvää, että vaaliuurnilla naisille ei kävisi hyvin.
Silti tulos – alle kaksi prosenttia parlamentin paikoista meni naisille – oli tyrmistyttävä. Kun uutta Egyptiä ryhdytään tänä keväänä rakentamaan, sitä rakentaa vain toinen puoli jättimäisestä kansasta. 498 parlamentaarikon joukossa on 8 naista.
Mutta vaalit on pidetty ja sen tulosta on kunnioitettava. "Se että islamistit voittivat 70 prosenttia äänistä, on vastaansanomatonta. Egyptiläiset yksinkertaisesti haluavat politiikkansa vahvasti islamilla maustettuna", kuvailee Brookings-instituutin tutkija Shadi Hamid.
Suuri osa egyptiläisistä on aidosti syvästi uskonnollisia, myös naisista. Moni koulutettu egyptiläisnainen kuitenkin pelkää, että miesten johtama parlamentti hilaa Egyptin islamin nimissä yhä konservatiivisempaan suuntaan.
Kun liki puolet parlamenttipaikoista saanut maltillisena pidetty muslimiveljeskunta nousee hallitusvastuuseen, se joutuu tekemään paljon ikäviä päätöksiä erityisesti talousasioissa.
Neljännes parlamentin kansanedustajista edustaa ääri-islamilaisia salafisteja. He tahtovat Egyptiin tiukan sharia-lain, huivipakon, erilliset koulu- ja työpaikat naisille ja miehille. Jo nyt on helppo arvata, miten salafistit saadaan taivuteltua vaikeiden talouspäätösten taakse. Naisten elämään on helppo ehdottaa yhä uusia rajoituksia, jos paikalla ei ole naisia vastustamassa.
Egyptin kansannousussa on kuitenkin toivon siemen. Jos maahan syntyy aito demokratia, parlamentti valitaan uudelleen muutaman vuoden kuluttua. Silloin jokaisella egyptiläisellä on uudelleen tilaisuus kertoa, mitä mieltä he ovat kuluneiden vuosien uudistuksista.
Jos naiset eivät pidä kokemastaan, on heidän itse ryhdyttävä ajamaan muutosta. Juuri siinä on demokratian hienous.
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja ja Suomen UN Womenin hallituksen jäsen. Tämä kolumni on julkaistu alunperin UN Womenin sivuilla.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia