Kongon kaivoksilla jo 300 000 menettänyt työnsä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kongon kaivoksilla jo 300 000 menettänyt työnsä

Talouskriisi on lamauttanut kaivostoiminnan
Kongon demokraattisen tasavallan Katangassa. Työttömyys kasvattaa myös katulasten joukkoa, kauppa
ei käy ja turvallisuus heikkenee.

Talouskriisi on lamauttanut kaivostoiminnan Kongon Katangassa. Työttömyys kasvattaa myös katulasten joukkoa, kauppa ei käy ja turvallisuus heikkenee.

Kongon kaakkoisen Katangan maakunnan tärkeimmät työantajat ovat kupari- ja kobolttikaivokset.

Nyt Katangan 75 kaivosta ovat joko sulkeneet ovensa tai supistaneet toimintaansa. Jo 300 000 henkeä on menettänyt työnsä ja 60 000 saa potkut lähikuukausina, elleivät metallien hinnat lähde äkkiä nousuun.

Viime syksynä puhjenneen kansainvälisen finanssikriisin seurauksena monien kaivannaisten hinnat ovat pudonneet pohjalukemiin.

Kuparin hinnasta suli lyhyessä ajassa puolet. Ladattavissa akuissa ja metalliseoksissa käytettävän koboltin hinta romahti kolmannekseen viime vuoden maalis-joulukuussa.

Työttömyys näkyy kaduilla

Kongon suurimpiin kuparintuottajiin kuuluva australialainen Anvil Mining sulki joulukuussa Dikulushin kaivoksensa toistaiseksi. Yli tuhatpäinen henkilökunta on valtaosin irtisanottu.

Yhtiö laskee säästävänsä näin noin 1,6 miljoonaa euroa kuukaudessa. Anvil on myös keskeyttänyt uuden kaivoshankkeensa Kanseveréssä, mikä vei 550 työpaikkaa.

Anvilin toimistoa maakunnan pääkaupungissa Lumumbashissa johtava Charles Konya pahoittelee tilannetta ja sanoo yhtiön uskovan, että kuparin hinta lähtee uuteen nousuun. "Kysymys on siitä, milloin se tapahtuu."

Samaan aikaan Kongon frangi on menettänyt liki puolet arvostaan.

"Sillä on valtava vaikutus ihmisten elämään, koska useimmat eivät ansaitse kuin 80 euroa kuukaudessa. Elintarvikkeet, ruokaöljy ja puuhiili ovat kallistuneet. Kaduilla näkee koko ajan enemmän kerjäläisiä ja lapsia", Lumumbashissa asuva hollantilainen Marijke Splinter kertoo.

Katulapsille tarkoitettua suojaa johtava Eric Meert vahvistaa asian.

"Vielä vähän aikaa sitten tunsimme jokaisen kadulla asuvan lapsen. Lukuisia uusia kasvoja on ilmaantunut viime viikkoina taloustilanteen ja kaivosten irtisanomisten seurauksena", hän kertoo.

Meertin mukaan perheet kamppailivat toimeentulonsa kanssa aiemminkin, mutta nyt moni joutuu lähettämään lapsensa kadulle etsimään elantoa.

Turvallisuustilanne heikentynyt


YK:n Monuc-rauhanturvajoukko tarkkailee tilannetta huolissaan. Se pelkää hälyttäväksi paisuneen talouskriisin johtavan turvallisuusongelmiin.

Väkivaltarikokset ovat jo yleistyneet. Joulukuun viimeisellä viikolla Lumumbashissa tapettiin 11 ihmistä, joukossa kiinalainen ja libanonilainen.

Kaupungin pormestari Marie-Gregoire Tambila arvioi väkivallan lisääntyvän, kun Lumumbashiin virtaa työttömiä kaivosmiehiä.

Vaikutus tuntuu myös liike-elämässä.

"Nyt on paljon hiljaisempaa kuin muutama kuukausi sitten, koska moni on menettänyt työnsä ja tulonsa", Sabineksi esittäytyvä noutoravintolan omistaja kertoo.

"Vaikuttaa siltä, että vielä työssä olevatkin elävät säästeliäästi. Se on ymmärrettävää, koska ajat ovat vaikeat", hän jatkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia