Koronavuosi ei pysäyttänyt ympäristön puolustajiin kohdistuvia hyökkäyksiä – Tuoreen raportin mukaan viime vuonna tapettiin ainakin 227 aktivistia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koronavuosi ei pysäyttänyt ympäristön puolustajiin kohdistuvia hyökkäyksiä – Tuoreen raportin mukaan viime vuonna tapettiin ainakin 227 aktivistia

Kolumbiassa murhattiin viime vuonna ainakin 65 ympäristöoikeuksien puolustajaa. Monissa maissa rikoksia ei tutkita lainkaan, kertoo Global Witness -järjestö.

Vuoristoista metsää.

Kolumbia on vaarallisin maa ympäristön puolustajille. Kuva Tatamán kansallispuistosta. Kuva: Andrew Neild / CC BY-NC-ND 2.0.

Ympäristöoikeuksien puolustamisesta on tulossa yhä vaarallisempaa. Viime vuonna tapettiin keskimäärin jo yli neljä ympäristöaktivistia viikossa, yhteensä ainakin 227, kertoo ympäristöjärjestö Global Witness.

Se on kerännyt vuodesta 2012 alkaen tilastoja ympäristöoikeuksien puolustajiin kohdistuvista hyökkäyksistä. Viime vuosi oli ennätysvaarallinen, ja luvut ovat lähes varmasti aliarvioituja, se kertoo tänään ilmestyneessä raportissaan.

Yli puolet kuolemaan johtavista hyökkäyksistä tapahtui vain kolmessa maassa: Kolumbiassa, Meksikossa ja Filippiineillä.

Kolumbiassa murhattiin 65 aktivistia. Maan ihmisoikeustilanne on heikentynyt sen jälkeen, kun maan sisällissota päättyi vuonna 2016. Myös muita kuin ympäristöaktivisteja kohtaan on jatkuvia hyökkäyksiä. Viime vuonna hyökkäyksistä kärsivät erityisesti alkuperäiskansat. Koronaeristys pahensi tilannetta, sillä hyökkäyksiä tehtiin ihmisten koteihin ja valtion tarjoamaa suojelua oli aiempaa vähemmän tarjolla, raportissa kerrotaan.

Aktivisteja tapettiin viime vuonna myös esimerkiksi Brasiliassa, Hondurasissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Guatemalassa. Suurin osa hyökkäyksistä tapahtui maissa, joissa kansalaisoikeuksia rajoitetaan muutenkin tiukasti. Yhtä lukuun ottamatta kaikki teot tapahtuivat kehittyvissä maissa.

Tapettuja aktivisteja yhdistää usein se, että he ovat puolustaneet etenkin metsiä teollisuudelta ja hakkuilta. Monet hyökkäykset liittyvät myös kaivostoimintaan, agribisnekseen ja patoihin.

Global Witness kritisoi sitä, että monissa maissa yritykset saavat toimia lähes täysin rankaisematta eivätkä valtiot vaivaudu tutkimaan rikoksia.
Esimerkiksi Meksikossa 95 prosenttia murhista ei johtanut syytteisiin.

”[Ympäristön puolustajat] eivät ole vaarassa vain siksi, että joku toinen vetää liipaisemisesta tai upottaa terän. He ovat vaarassa, koska he elävät jossain tai lähellä jotain, jota jokin yritys vaatii. Tämä vaade – suurin mahdollinen voitto, nopein mahdollinen aikataulu, halvin mahdollinen operaatio – näyttää lopulta muuttuvan paikoin käsitykseksi siitä, että häiriköstä on päästävä”, kirjoittaa ympäristöaktivisti Bill McKibben raportin esipuheessa.

Global Witness vaatii valtioilta parempaa aktivistien suojelua. Myös kansainvälisellä tasolla pitäisi ryhtyä toimiin. Parhaillaan yritysvastuulainsäädäntöä valmistelevan Euroopan komission pitäisi vaatia kaikilta EU:ssa toimivilta yrityksiltä ihmisoikeus- ja ympäristöriskien tunnistamista tuotantoketjussa. Lainsäädäntöön tarvitaan myös vahvat keinot saattaa yritykset vastuuseen, jos he eivät toimi näin, raportissa suositellaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia