Koulu kutsuu Malawin teiniäitejä
Puoli miljoonaa teiniäitiä on saatu palaamaan kouluun mittavan yhteisponnistuksen avulla.
(IPS) -- Malawilainen Esther Mkwakwasa jäi orvoksi 15-vuotiaana. Pian hän tuli raskaaksi ja joutui lopettamaan koulunkäynnin. Nyt 19-vuotiaana yksinhuoltajana hän on saanut mahdollisuuden aloittaa elämänsä uudelleen. Tavoitteena on sairaanhoitajan ammatti.
"Olin ihan pieni, kun oikea isäni kuoli. Äiti meni uusiin naimisiin ja sai neljä lasta lisää. Äiti kuoli, kun olin 15. Isäpuoli muutti muualle omien lastensa kanssa ja jätti minut yksin äitini kotikylään", Mkwakwasa kertoo.
Hän oli tutustunut seksiin initiaatioleirillä, jollaisia Malawin kylissä järjestetään sukukypsän iän saavuttaneille tytöille. Harrastus jatkui luokkakaverin kanssa ilman, että kukaan varoitti raskauden mahdollisuudesta. Kun se toteutui, poika kiisti osallisuutensa.
"Olin yksin ja nöyryytetty. Tuntui, että koko maailma kääntyi minua vastaan, ja jäin pois koulusta", Mkwakwasa sanoo.
Yli puoli miljoonaa tyttöä
Mkwakwasa asuu nyt poikansa kanssa setänsä omistamassa huoneessa. Aamupäivät hän tekee siivous- ja peltotöitä ja käyttää iltapäivisin kaksi tuntia opiskeluun, kun naapuri vahtii lasta.
Vajaan 17 miljoonan asukkaan Malawissa on saatu yli puoli miljoonaa teiniäitiä palaamaan kouluun vuodesta 2014 lähtien. Ponnistus on vaatinut voimien yhdistämistä valtiolta, kyläpäälliköiltä, kirkkokunnilta sekä YK- ja muilta järjestöiltä.
Mkwakwasan kotiseudulla Mulanjessa hanketta vetää adventistien kehitysjärjestö ja kohteena on 300 nuorta naista, kertoo Belinda Chimombo. "Seitsemän kylän tytöistä on muodostettu 15 ryhmää, joissa jokaisessa on 20 jäsentä. Useimmat haluavat tosissaan käydä koulunsa loppuun."
Malawin tasa-arvo ja sosiaaliministeri Patricia Kaliati on seudulta lähtöisin ja kiittelee tapahtunutta kehitystä. Hänen mielestään kouluun palanneet tytöt tarjoavat oivan roolimallin muille naisille ja omille lapsilleen.
Mistä rahat?
Kantona kaskessa ovat koulumaksut, joiden vuoksi monet vanhemmat jättävät lapsensa kouluttamatta. Myös yksinhuoltajille rahan löytäminen on vaikeaa. Koska hankkeen pilottivaihe jatkuu vain kesäkuulle, kehitysavun antajia on vaikea saada mukaan, Chimombo sanoo.
Ministeri Kaliati kertoo, että valtio avustaa osaa tytöstä ja neuvotteluja tuesta käydään muiden hankkeeseen osallistuvien tahojen kanssa.
Tuore selvitys kertoo, että joka toinen tyttö avioituu Malawissa alle 18-vuotiaana ja jotkut jopa 12 vuoden iässä. Tyttöjen elämää varjostavat väkivalta, lapsiavioliitot, varhaiset raskaudet, korkea äitikuolleisuus ja heikot koulutusmahdollisuudet.
Tärkeä avain muutoksiin on tutkimusten mukaan se, että perinteisen hallinnon kyläpäälliköt omaksuvat uusia ajatuksia ja määrittelevät säännöt niiden mukaan.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia