Kouluihin hyökätty viidessä vuodessa toistakymmentä tuhatta kertaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kouluihin hyökätty viidessä vuodessa toistakymmentä tuhatta kertaa

Tuoreen raportin mukaan aseelliset hyökkäykset kouluja vastaan ovat viime vuosina lisääntyneet. Kouluja käytetään myös esimerkiksi tukikohtina ja pidätyskeskuksina.

Opettaja vahingoittuneessa koulussa

Koulut ovat yhä useammin hyökkäysten kohteena. Kuva koulusta, joka sijaitsee Irakin Länsi-Mosulissa. Kuva: Sam Tarling / Save The Children.

Hyökkäykset kouluja ja yliopistoja vastaan ovat yleistyneet viime vuosina, varoittaa kansainvälinen koulutusyhteenliittymä Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA).

Sen eilen julkaistun raportin mukaan vuosina 2013–2017 tehtiin yli 12 700 hyökkäystä oppilaitoksia, näiden henkilökuntaa tai oppilaita vastaan.

Yhteensä 41 maassa tehtiin vähintään viisi hyökkäystä, joista vähintään yksi tahallinen tai johti ihmishenkien menetyksiin. Edellisessä, vuonna 2014 ilmestyneessä seurantaraportissa hyökkäyksiä raportoitiin 30 maassa.

”Opettaminen ja oppiminen on yhä vaarallisempaa. Opiskelijat, opettajat ja akateeminen henkilöstö ovat yhä useammin hengenvaarassa. Koulujen ja yliopistojen tulisi olla turvallisia ja suojaisia paikkoja, mutta asevoimat ja aseistetut ryhmät aiheuttavat niissä edelleen pelkoa ja väkivaltaa”, sanoo GCPEA:n pääjohtaja Diya Nijhowne tiedotteessa.

Erityisen vaikea tilanne on Kongon demokraattisessa tasavallassa, Israelissa ja Palestiinassa, Nigeriassa, Filippiineillä, Etelä-Sudanissa, Syyriassa sekä Jemenissä.

Esimerkiksi Jemenissä yli 1 500 oppilaitosta vahingoittui tai tuhoutui ilmaiskuissa, taistelujen seurauksena tai niitä käytettiin sotilaallisiin tarkoituksiin.

Monesti kohteena ovat tytöt ja naispuoliset opettajat. Esimerkiksi Afganistanissa noin joka neljäs hyökkäys koulutusta vastaan kohdistui tyttökouluihin. Oppilaitoksia käytetään myös esimerkiksi sotilastukikohtina ja pidätyskeskuksina.

74 YK:n jäsenmaata on hyväksynyt turvallisten koulujen julistuksen, jonka tavoitteena on suojella kouluja konfliktien aikana. GCPEA vaatii nyt maita liittymään julistukseen ja toteuttamaan sen vaatimukset.

YK:n lastenjärjestö Unicef arvioi viime vuonna, että yli viidennes lapsista 22 konfliktimaassa ei käy koulua. Se tarkoittaa yhteensä yli 25:tä miljoonaa lasta.

GCPEA on järjestöjen ja muiden tahojen muodostama yhteenliittymä joka edistää koulutusta konflikti- ja katastrofitilanteissa. Puheenjohtajajärjestöinä toimivat tällä hetkellä Pelastakaa Lapset ja Human Rights Watch.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia