Koulutus auttaa Tansanian naisia rikkomaan perinteisiä rooleja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulutus auttaa Tansanian naisia rikkomaan perinteisiä rooleja

"Vallalla on käsitys että tyttöjen koulutus on hukkaan heitetty investointi", koulutussosiologi Mari-Anne Okkolin toteaa.

Tansaniassa vallitsevat perinteiset sukupuoliroolit sääntelevät edelleen hyvin pitkälle sitä, mikä on sovelias koulutus naiselle, sanoo korkeasti koulutettujen tansanialaisnaisten kokemuksia tutkinut koulutussosiologi Mari-Anne Okkolin.

Korkeasti koulutetut naiset ovat erittäin pieni vähemmistö köyhässä Tansaniassa, jossa julkisen uran sijaan naisen roolin nähdään olevan perheen ylläpitäjänä. Naisilla itsellään ei useinkaan ole sananvaltaa koulutusuraansa, vaan päätöksen tekevät oma ja puolison suku, Okkolin kuvaa maailma.netille.

"Vallalla on käsitys että tyttöjen koulutus on hukkaan heitetty investointi, koska joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin heistä tulee rouva joitakuita, Mrs. Somebodies", kuten eräs Okkolinin haasteltava kuvasi.

Myös Okkolinin tuoretta väitöskirjatutkimusta varten haastattelemien kymmenen naisen kohdalla päätöksen koulutuksesta olivat tehneet juuri perheet. Nämä kuitenkin poikkesivat säännöstä siinä, sen sijaan että naiset olisi jätetty köyhyyden takia kouluttamatta, heidät koulutettiin juuri siksi, että vanhemmilla ei ollut muuta perintöä jättää lapsilleen.

Okkolinin mukaan usein naisten kouluttautumisesta puhuttaessa usein kysytään, että mitä naisen opiskelu toisella paikkakunnalla aiheuttaa omalle perheelle ja että kuinka naiset huonosti naiset mahdollisesti käyttäytyvät muualla. Koulutusta pelätään myös käytettävän verukkeena sille, että naiset eivät tee lapsia.

Tasa-arvon puolestapuhuja jää helposti ilman avioliittoa

Okkolinin mukaan sukupolvella oli huomattava merkitys hänen haastattelemiensa naisten suhtautumisessa sukupuolikysymykseen. Hänen mukaansa nuorempien naisten puheissa oli havaittavissa selkeä ero oman arvonsa tiedostamisessa ja tunnustamisessa. Monet nuoremmista naisista myös työskentelivät naisten asioihin keskittyneissä järjestöissä.

Tavanomaisiin rooleihin huonosti istuvia korkeasti koulutettuja ja oman arvonsa tuntevia naisia pidetään Tansaniassa usein hankalasti käsiteltävinä ja ymmärrettävinä. Varsinkin naisaktivismin katsotaan vaikeuttavan naisten mahdollisuuksia avioliittoihin.

"Näyttäisi siltä, että jos lähtee työskentelemään tasa-arvon ja naiskysymysten parissa, niin tulee kohtaamaan äärimmäisen kovia haasteita vielä tämänkin päivän tansanialaisessa yhteiskunnassa", Okkolin toteaa.

Mari-Anne Okkolinin väitöskirja Highly Educated Women in Tanzania – Constructing Educational Well-being and Agency tarkastettiin marraskuun alussa Jyväskylän yliopistossa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia