Köyhistä maista tullut työvoima riiston kohteena Singaporessa
Bangladeshilaisten rakennustyöläisten helmikuinen lakko muistutti riistosta, joka jatkuu vauraan Singaporen nurjalla puolella.
Singaporen viranomaiset lopettivat lyhyeen bangladeshilaisten rakennustyöläisten helmikuisen lakon. Tapaus kuitenkin muistutti riistosta, joka jatkuu vauraan Singaporen nurjalla puolella.
Singaporen työvoimaministeriö määräsi rakennusfirman maksamaan lakkolaisille palkat, jotka olivat rästissä marraskuulta asti.
Neljän miljoonan asukkaan Singaporessa on noin miljoona huonosti palkattua siirtolaista tekemässä töitä, joita vauras kantaväestö vieroksuu.
Häikäilemättömät värväysfirmat kiertävät sääntöjä ja käyttävät hyväkseen köyhiä, joita tulee varsinkin Bangladeshista, Intiasta, Kiinasta ja Burmasta.
Työvoimaministeriö ei ole yrityksistään huolimatta saanut välittäjiä kuriin. Singaporessa ei ole säädettyä minimipalkkaa ja hankalat työntekijät on helppo sanoa irti.
Tilastojen mukaan Singaporessa on jo 240 000 rakennustyöläistä, ja suunniteltu asuntorakentaminen vaatii kymmeniätuhansia lisää.
Siirtotyöläisiä auttavan järjestön johtaja Jolovan Wham kertoo värvärien kiskovan tulijoilta kovia välityspalkkioita työpaikoista. Summat liikkuvat 1 800 - 3 600 eurossa.
Rakennusmiehet tienaavat noin 360 euroa kuussa, mutta ammattitaitoiset sähkömiehet ja hitsarit voivat päästä kolminkertaiseen ansioon.
Pakkosäästöjä työantajan taskuun
Välittäjät ja työnantajat pidättävät osan työläisten palkasta "pakkosäästöinä" sekä työvaate-, ruoka- ja asumiskuluina.
Rafiquliksi esittäytyvä bangladeshilainen tuli rakennustöihin Singaporeen kaksi vuotta sitten. Hän maksoi kotimaassa välittäjälle 2 400 euroa. Palkkaa luvattiin 356 euroa kuussa.
Kolme kuukautta sitten Rafiqulin työlupa peruttiin ja hänet määrättiin poistumaan maasta. Työnantaja kieltäytyi maksamasta kertyneitä yli 1 400 euron pakkosäästöjä.
"Hän väitti, että se oli maksua yösijasta, mutta siitä ei ollut aiemmin mitään puhetta", Rafiqul sanoo. Hän valitti työvoimaministeriöön ja sai jatkoa työlupaan voidakseen viedä asian oikeuteen.
Vapaaehtoistyötä siirtolaisia auttavassa Transient Workers Count Too -järjestössä tekevä Debbie Fordyce yrittää saada työnantajalta erään bangladeshilaisen palkasta viiden vuoden ajan pidätettyjä säästöjä, joita ehti kertyä yli 3 500 euroa. Tilanne on vaikea, koska lain mukaan saatavat pitää periä vuoden kuluessa.
Tapaturmissa loukkaantuneet siirtotyöläiset Singapore lähettää kotiin "kotiutusfimojen" avustuksella.
Kun Abduliksi esittäytyvä mies joutui onnettomuuteen, työnantaja peruutti työluvan ja kääntyi kotiutusyhtiön puoleen. Abdulia uhkailtiin ja hänet hakattiin, kun hän valitti työvoimaministeriöön ja poliisille.
Fordycen mukaan pelkästään hänen järjestönsä kohtaa kuukausittain parisataa työläistä, joita on petetty tavalla tai toisella.
Faktat:
Bangladesh:
- Asukasluku 158 miljoonaa
- Eliniänodote 69 vuotta
- Lukutaito 47,9 prosenttia
- BKT/asukas 1 700 USD
Singapore:
- Asukasluku 4,7 miljoonaa
- Eliniänodote 82 vuotta
- Lukutaito 92,5 prosenttia
- BKT/asukas 59 900 USD
(Lähde: The World Factbook)
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia