Kuningas lähtee roskatynnyriin
Gyanendra haluaisi pysyä edes seremoniallisena kuninkaana, mutta suuri osa nepalilaisista passittaisi hänet mieluummin syytettyjen penkille, maanpakoon tai hirteen.
Monien aasialaisten hallitsijoiden tavoin Nepalin kuningas Gyanendra käyttää astrologiaa avukseen päätöksenteossa. Tähdet ovat ilmeisesti antaneet Gyanendralle huonoja neuvoja tai sitten hän on tulkinnut niitä väärin; joka tapauksessa kuninkaan takapuolen alla tikittää lähtölaskenta.
Gyanendralle ei riittänyt perustuslaillinen monarkia, vaan hän otti itselleen absoluuttisen vallan. Sen seurauksena on lähempänä kuin koskaan tilanne, että yli 200-vuotinen monarkia lakkaa Nepalissa kokonaan.
Kolme viikkoa jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen Gyanendra taipui maanantai-iltana suureen osaan protestoijien vaatimuksesta. Kuningas lupasi palauttaa parlamentin vallan ja kutsui parlamentin koolle perjantaiksi. Lisäksi hän pahoitteli sitä, että turvallisuusjoukot olivat surmanneet mielenosoittajia.
Kuningas ja alle
uolet valtakunnasta
Nepalin valtapelissä on ollut kolme osapuolta, kuninkaan lisäksi parlamentaariset puolueet sekä maolaisten kapinallisarmeija, joka pitää hallussaan yli puolta Nepalin maaseudusta.
Gyanendran edeltäjä Birendra luopui mielenosoitusten jälkeen absoluuttisesta monarkiasta 1990. Birendra ja suurin osa kuninkaallista perhettä kuoli kesällä 2001, kun juopunut kruununprinssi Dipendra ampui heidät ja itsensä.
Birendran veli Gyanendra kruunautti itsensä kuninkaaksi. Vuonna 2002 Gyanendra hajotti parlamentin ja lykkäsi vaalien pitämisen. Hän ryhtyi itse nimittämään ja erottamaan pääministerit. Helmikuussa 2005 kuningas heitti lopulta syrjään koko hallituksen ja otti itselleen absoluuttisen vallan.
Yhteiskunnallinen ja taloudellinen eriarvoisuus on Nepalissa hyvin suurta. Yläluokka on pitänyt kiinni monarkiasta, koska se on säilönyt hindulaisen kastiyhteiskunnan 21. vuosisadalle ja taannut etuoikeuksien jatkumisen.
Kuningasta on perinteisesti pidetty jumalien maanpäällisenä inkarnaationa. Birendra nautti vielä laajaa kunnioitusta, mutta Gyanendraa monet pitävät ahneena varkaana. Mies on olemuksellaan antanut aiheen epäillä jumalallista alkuperäänsä. Lisäksi monet Nepalissa uskovat, että Birendran surma oli itse asiassa Gyanendran junailema palatsikaappaus.
Maolaisten ja
uolueiden sopimus
Nepalin puolueiden taustalla on lähinnä kaupunkilainen keskiluokka. Suurimmat puolueet ovat Intian mallin mukainen kongressipuolue sekä Nepalin kommunistinen puolue (Yhdistynyt marxilais-leniniläinen). Tämän kevään demokratialiikkeeseen on niiden lisäksi osallistunut viisi muuta puoluetta.
Maolaiskapinalliset ammentavat voimansa maaseudulta. Maalaiset ovat monin paikoin kahden tulen välissä, toisella puolella ovat valtion kovaotteiset turvallisuusjoukot ja toisella puolella maolaississit, jotka myös ovat syyllistyneet ihmisoikeusrikkomuksiin.
Kymmenen vuotta jatkuneen kapinan aikana on saanut surmansa arviolta 13 000 ihmistä.
Viime vuoden marraskuussa Nepalin puolueet ja maolaisten johtaja, taistelijanimeltään Prachanda ("Raivoisa") tekivät sopimuksen. Maolaiset lupasivat luopua väkivallasta, jos puolueet saavat aikaiseksi uuden perustuslain ja vapaat vaalit. Maolaiset luopuivat siis ainakin periaatteessa tavoittelemasta kommunistista yksipuoluevaltiota.
Koiralan virka
akaisin
Tästä asetelmasta lähdetään perjantaina demokratian palautusyritykseen. Sekä puolueet että maolaiset tietävät, että niiden on jotenkin pystyttävä sopimaan asioista keskenään. Maolaiset on päästettävä ja saatava mukaan poliittisen prosessiin.
Jos yhteisymmärrys loppuu Gyanendran yksinvallan suitsimiseen, on ennen pitkää edessä vanha pattitilanne. Monien asiantuntijoiden mukaan sen enempää hallituksen joukot kuin maolaisetkaan eivät kykene sotilaalliseen voittoon.
Maolaiset tuomitsivat tiistaina puolueet liian vähään tyytyvinä. Keskiviikkona he kuitenkin lopettivat pääkaupunki Katmanduun kohdistuvan saarron.
Puolueilla on nyt lisäksi kirittäjinään kaduille astuneet kansanjoukot. Ne ovat valmiita lähtemään uudelleen liikkeelle, jos puolueet ryhtyvät hieromaan kompromisseja kuninkaan kanssa. Mielenosoitusten johtajat varoittivat, että jos puolueet ovat "heikkoja", kansan viha voi äkkiä kääntyä niitä vastaan.
Monet puolueiden johtohenkilöistä - kuten väliaikaiseksi pääministeriksi nimitetty 85-vuotias kongressipuolueen Girija Prasad Koirala - ovat veteraaneja. Protestimarsseihin aktiivisesti osallistuneet puolueiden nuorisojärjestöt katsovat tarkasti, etteivät vanhukset lipsu.
Puolueilta odotetaan
utta perustuslakia
Gyanendra yrittää nyt pelastaa sen mikä pelastettavissa on. Se tarkoittaa enimmillään enää sitä, että kuningas on jatkossa vain seremoniallinen valtionpäämies.
Tasavallan kannatus on kuitenkin viime vuosien tapahtumien yhteydessä kasvanut. Yhä useampi on sitä mieltä, että Narayanhitin palatsin sijasta Gyanendran paikka olisi maanpaossa tai oikeuden tuomittavana. Kaduilla on myös huudettu suoraan kuolemaa kuninkaalle.
Puolueiden on piakkoin saatava aikaan lupaamansa uutta perustuslakia säätävän kokouksen vaalit. Monet odottavat myös, että lopullinen päätös perustuslaista ja monarkian tulevaisuudesta tehdään kansanäänestyksellä.
Oma arvoituksensa ovat sotilaat, joita on pidetty lojaaleina pikemminkin kuninkaalle kuin siviilipoliitikoille.
Julkaisija: Kansan Uutiset
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia