Kuubalaisten kulkua Meksikon kautta Yhdysvaltoihin suitsitaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuubalaisten kulkua Meksikon kautta Yhdysvaltoihin suitsitaan

Meksiko pysäytti viime vuonna 1 359
Yhdysvaltoihin laittomasti pyrkinyttä kuubalaista. Luku viisinkertaistui viidessä
vuodessa ja jatkaa kasvuaan. Taustalla on ihmissalakuljetusta ja
viranomaisten lahjontaa.

Meksiko pysäytti viime vuonna 1 359 Yhdysvaltoihin pyrkinyttä kuubalaista. Luku viisinkertaistui viidessä vuodessa ja jatkaa kasvuaan. Taustalla on ihmissalakuljetusta ja viranomaisten lahjontaa.

Meksikon maahanmuuttovirasto (INM) kertoo, että tämän vuoden tammi-maaliskuussa pysäytettiin liki tuhat kuubalaista. Todellisuudessa liikenne on paljon suurempaa: osa kiinniotetuista ja heistä tehdyt merkinnät katoavat, ja toisia ei koskaan saadakaan kiinni.

Kuubasta lähtee koko ajan ihmisiä, joilta puuttuu maastapoistumislupa ja Yhdysvaltain viisumi. Lähtöä siivittää tieto USA:n laista, jonka mukaan kuubalaiset voivat tulotavastaan riippumatta anoa oleskelulupaa oltuaan maassa vuoden ja päivän.

Merellä pysäytetyt kuubalaiset USA passittaa kuitenkin takaisin. Kahtalainen politiikka on saanut nimen "märkä jalka, kuiva jalka".

Kaapatut maahantulijat

Kesäkuun 12. päivänä aseistettu miesryhmä pysäytti Chiapasin osavaltiossa vastaanottokeskukseen matkalla olleen INM:n bussin, jonka kyydissä oli 33 kuubalaista ja 4 guatemalalaista.

Naamioituneet kaapparit pakottivat kuskin ja INM:n virkailijat ulos ja ajoivat tiehensä.

Bussi löytyi myöhemmin tyhjänä, mutta matkustajien olinpaikasta ei ole tietoa. Viranomaisten epäillään osallistuneen kaappaukseen.

Vahvistamattomien tietojen mukaan bussissa matkusti useita tunnettuja kuubalaisia toisinajattelijoita.

Huhutaan myös, että siirtolaisten "vapautuksen" suoritti järjestäytynyt rikollisjoukko, jolla on yhteyksiä Kuuban hallitusta vastustaviin pakolaisiin Floridan Miamissa.

Virallinen Kuuba suosii teoriaa "Miamin mafiasta", kun taas Kuubasta lähteneitä Meksikossa avustava Eduardo Matías Lopéz syyttää rikollisia ja lahjottuja viranomaisia.

"Täällä on rikollisryhmiä, jotka salakuljettavat ihmisiä ja huumeita, suorittavat sieppauksia ja ovat mukana muissa puuhissa, mutta niitä motivoi raha eikä politiikka", hän vakuuttaa.

"Sekä Kuuban että Meksikon viranomaiset ovat osallisina jutussa ja ihmiskaupassa ylipäätään: meillä on siitä runsaasti todisteita", hän jatkaa.

Matka Yhdysvaltoihin tulee kalliiksi

Lopéz muistuttaa, että Kuubasta paremman elämän toivossa lähteneet ovat uhreja, eivät rikollisia.

Hänen mukaansa Kuuban viranomaiset vaativat luvatta maasta poistuvilta noin 5 000 dollarin lahjukset henkeä kohti. Meksikossa heiltä karhutaan turistiviisumista 4 000 dollaria, minkä jälkeen pääsy Yhdysvaltoihin salakuljettajien avulla voi vaatia 7 000 lisää. Koko reissun hinnaksi tulee siis yli 15 000 dollaria.

Välietappina on usein Meksikon Quintana Roon osavaltio Karibian rannikolla, mistä matka Yhdysvaltoihin jatkuu maitse tai meritse.

Meksikon merivoimat raportoi, että viime vuonna maan aluevesillä pysäytetyistä laittomista siirtolaisista 80 prosenttia oli kuubalaisia.

Meksiko ja Kuuba ovat aloittaneet neuvottelut laittoman kauttakulun suitsimisesta. Vuodesta 2006 Meksikoa johtanut oikeistolainen presidentti Felipe Calderón on muutenkin pyrkinyt parantamaan Kuuban-suhteita, jotka romuttuivat hänen kahden edeltäjänsä aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia