Kymmenen miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tšadjärven alueella – tyttöjen pelkona etenkin seksuaalinen häirintä
Tšadjärven alueella onnistuttiin viime vuonna estämään nälänhätä, mutta nyt unohdettu alue kärsii jälleen rahoituksen puutteesta.
Tšadjärven alue kärsii etenkin äärijärjestö Boko Haramin väkivallasta. Kuva Tšadista vuodelta 2016. Kuva: Isabel Coello / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.
Tšadjärven alueen kriisimaissa tarvitaan edelleen kipeästi sekä humanitaarista apua että pitkäjänteisempää kehitysyhteistyötä, sanovat avustusjärjestöt.
Avunantajat ovat kokoontuneet eilen ja tänään Berliiniin konferenssiin, jossa on määrä kerätä maalle lisää apua. Viime vuoden helmikuussa järjestetyn samanlaisen konferenssin ansiosta onnistuttiin keräämään maalle yli 650 miljoonaa dollaria (560 miljoonaa euroa).
Avun ansiosta yli kuusi miljoonaa ihmistä sai apua ja nälänhätä vältettiin, mutta silti nyt noin kymmenen miljoonaa ihmistä on yhä riippuvaisia avusta Nigeriassa, Kamerunissa, Nigerissä ja Tšadissa, kertoi YK:n hätäavun koordinaattori Mark Lowcock eilen.
Hätäavun lisäksi tarvitaan hänen mukaansa myös pitkäaikaisia toimia, kuten rauhan rakentamista, työpaikkojen ja koulutusmahdollisuuksien luomista sekä hyvää hallintoa.
Tšadjärven kriisiä on kutsuttu yhdeksi maailman unohdetuimmista kriiseistä. Aluetta riivaa äärimmäinen köyhyys, ilmastonmuutos ja väkivalta. Nigerian hallituksen ja äärijärjestö Boko Haramin väliset taistelut ovat ajaneet 2,4 miljoonaa ihmistä kodeistaan ja tuhonneet viljasatoja ja infrastruktuuria.
Väkivalta vaikeuttaa myös avun jakamista. Esimerkiksi Koillis-Nigeriassa 800 000 ihmistä ei saa apua turvattomuuden takia, kertoo Norjan pakolaisneuvosto.
Avustuskonferenssi järjestetään, sillä tänä vuonna vain 38 prosenttia alueelle YK:n alueelle tarvitsemasta rahasummasta on saatu kerättyä. Etenkin koulutussektori kaipaa tukea. Tällä hetkellä noin tuhat koulua on suljettu tai ei toimi väkivallan tai levottomuuksien takia ja YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan 3,5 miljoonan lapsen koulutus on vaarassa.
Lapsia myös kaapataan ja värvätään aseellisten ryhmien riveihin. Seksuaalinen väkivalta on yleistä. Kehitysyhteistyöjärjestö Planin Nigerissä, Nigeriassa ja Kamerunissa tekemän kyselytutkimuksen mukaan 21 prosenttia sen haastattelemista tytöistä on kokenut fyysistä väkivaltaa viimeisen kuukauden aikana, ja lähes kaikki tytöt pelkäävät väkivaltaa ja seksuaalista häirintää. Monet joutuvat nuorena naimisiin.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia