Kysely: Lapsen oikeudet tunnetaan Suomessa hyvin – Lapsen oikeuksien päivää viettää kuitenkin harva
Unicefin kyselyssä selvisi, että yli puolet suomalaisista tietää lapsen oikeuksien sopimuksen sopimus velvoittavan Suomea samaan tapaan kuin laki. Toisaalta vain runsaat 40 prosenttia osasi nimetä lapsen oikeuksia.
Lähes kaikki suomalaiset tietävät, että lapsilla on omat oikeudet. Alle puolet kuitenkaan osaa nimetä lapsen oikeuksia, eivätkä useimmat myöskään vietä lapsen oikeuksien päivää 20.11, selviää YK:n lastenjärjestön Unicefin kyselytutkimuksesta.
Kyselyyn osallistui runsaat tuhat 15–74-vuotiasta suomalaista.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää ensi vuonna 30 vuotta. Se on ollut Suomessa voimassa vuodesta 1991. Kyseessä on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus: ainoastaan Yhdysvallat on sen ulkopuolella.
Unicefin kyselyssä selvisi, että yli puolet suomalaisista tietää lapsen oikeuksien sopimuksen sopimus velvoittavan Suomea samaan tapaan kuin laki. Vain kahdeksan prosenttia ei ollut kuullut lapsen oikeuksista lainkaan tai ei osannut vastata kysymykseen. Toisaalta vain runsaat 40 prosenttia osasi nimetä lapsen oikeuksia.
Parhaiten tunnettiin oikeus huolenpitoon, turvallisuuteen ja koulutukseen. Monet tiesivät myös, että oikeus mielipiteen ilmaisuun ja kuulluksi tulemiseen, ravintoon ja fyysiseen koskemattomuuteen ovat osa lapsen oikeuksien sopimusta.
Yli kolmannes vastaajista ei tiennyt 20.11. vietettävästä lapsen oikeuksien päivästä, ja vain kuusi prosenttia kertoi viettäneensä päivää jollakin erityisellä tavalla.
Jotta lapsen oikeuksien arvostus ja tietämys niistä lisääntyisi, UNICEF käynnistää ensi vuonna kampanjan, jossa kannustetaan aikuisia antamaan aikaa lapselle 20. marraskuuta.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia