Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman
Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Nuoria ilmastomielenosoittajia Tampereella syyskuussa 2019. Kuva: Olli Koikkalainen.
Ilmastonmuutos, saasteet ja terrorismi ovat nuorten yleisimpiä vastauksia, kun heiltä kysytään, mitkä ovat heidän mielestään maailman suurimpia ongelmia tai huolenaiheita.
Se käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa kysyttiin yli 10 000 nuoren huolenaiheita 22 maassa. Tutkimuksen tulokset julkistettiin eilen, kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä.
Nuorille annettiin 23 ongelmakohdan lista, joista he saivat valita viisi tärkeintä.
41 prosenttia piti ilmastonmuutosta tärkeimpänä. 36 prosenttia nosti suurimmaksi ongelmaksi saasteet ja 31 prosenttia terrorismin. Seuraavina listalla olivat luonnonvarojen hupeneminen, rodullinen epätasa-arvo, väkivaltarikokset ja naisiin kohdistuva väkivalta.
”Nuoret ovat tänä vuonna lähteneet liikkeelle suurin joukoin ilmaston puolesta, joten ei voi tulla yllätyksenä, että monet vastanneet näkivät sen yhtenä tärkeimmistä maailman haasteista”, sanoi järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo tiedotteessa eilen. Naidoo erosi viime viikolla tehtävistään terveysongelmien vuoksi.
Nuorilta kysyttiin myös erikseen näkemystä ympäristöongelmista. 57 prosenttia piti ilmaston lämpenemistä tärkeimpänä ongelmana. Sen jälkeen yleisimmin mainittuja olivat valtamerten saastuminen, ilmansaasteet ja metsäkato.
”On tunnustettava, että ilmastokriisi tulee kiistämättä olemaan nuorempien sukupolvien määrittävä kysymys. Oikeus terveeseen ympäristöön, kuten turvalliseen ilmastoon, on välttämätöntä monien muiden oikeuksien saamiseksi. Se on oikeus, jonka puolustamisessa nuorten on ollut pakko ottaa johto”, Naidoo muistutti.
Kyselyssä selvitettiin myös nuorten mielipiteitä ihmisoikeuksien tukemisesta yleisesti. 73 prosenttia piti ihmisoikeuksien turvaamista tulevaisuuden kannalta keskeisenä, 63 prosenttia oli sitä mieltä, että hallitusten pitäisi ajatella enemmän kansalaisten hyvinvointia kuin talouskasvua ja 60 prosenttia uskoi, että ihmisoikeuksia pitää suojella, vaikka sillä olisikin kielteiset vaikutukset talouteen.
Tutkimuksen teki markkinatutkimusyhtiö Ipsos MORI. Vastanneet olivat 18–25-vuotiaita. Mukana oli nuoria Argentiinasta, Australiasta, Itävallasta, Brasiliasta, Kanadasta, Saksasta, Unkarista, Intiasta, Keniasta, Meksikosta, Nigeriasta, Pakistanista, Etelä-Afrikasta, Etelä-Koreasta, Espanjasta, Ruotsista, Sveitsistä, Taiwanista, Tunisiasta, Isosta-Britanniasta, Ukrainasta ja Yhdysvalloista.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia