Lääkärit ilman rajoja vetäytyy Somaliasta
Avustusjärjestö sai tarpeekseen henkilökuntaansa kohdistuvasta väkivallasta ja sen hyväksynnästä.
Kansainvälinen avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja on ilmoittanut lopettavansa kaikki avustusohjelmansa Somaliassa henkilökuntaansa kohdistuneiden hyökkäysten vuoksi.
Järjestön tiedotteen mukaan aseistetut ryhmät ovat tappaneet ja siepanneet sen työntekijöitä ja hyökänneet sen ambulansseja ja toimipisteitä vastaan. Monet siviilijohtajat hyväksyvät hyökkäykset.
Lääkärit ilman rajoja on toiminut Somaliassa vuodesta 1991 alkaen. 22 vuodessa 16 sen työntekijää on tapettu.
Järjestöllä on ollut tähän asti Somaliassa yli 1 500 työntekijää, jotka ovat toimittaneet esimerkiksi perusterveydenhuollon palveluita, hoitaneet aliravitsemustapauksia ja rokottaneet ihmisiä. Järjestö arvioi, että vetäytymien vaikuttaa satojen tuhansien ihmisten elämään.
"Suuri osa Somalian väestöstä ei tunne maata ilman sotaa ja nälänhätää, ja he saavat jo vähemmän paljon apua kuin tarvitsevat. Hyökkäykset ja niiden hyväksyntä ovat vieneet heiltä sen vähäisen lääketieteellisen avun, jota on ollut tarjolla", toteaa järjestön johtaja Unni Karunakara.
Avustusjärjestöjen on ollut viime vuosina hankala toimia Somaliassa turvattomuuden sekä kapinallisliike al-Shabaabin asettamien rajoitusten vuoksi. Työ on viimeisten parin vuoden aikana helpottunut, kun al-Shabaab on ajettu pois tärkeimmistä kaupungeista. Ryhmä on kuitenkin tänä vuonna tehnyt useita iskuja muun muassa Somalian pääkaupunkiin Mogadishuun.
Lisää uusi kommentti
Lue ohjeet ennen kommentointia